Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Повече пари за здраве и голяма реформа

Общество

Повече пари за здраве и голяма реформа

Повече пари за здраве и голяма реформа - Tribune.bg
Снимка:

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2019 година

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на институцията днес. Предвиждат се повече пари по почти всички направления за здраве и сериозна реформа.

Бюджетът ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд. лв.

С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. лв. за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече.

Измененията предвиждат повече контрол над здравната система със създаването на нова агенция за медицински надзор. Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в новата структура, която ще е на подчинение на здравния министър. Тя ще контролира и болниците.

Предвидено е да има нови, по-строги правила за лечението в болниците и изплащането на лекарствата, ще има ограничения на възможността лекарите да практикуват на няколко места.

Предвижда се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат към Здравната каса. Целта е по-ефективно харчене на средствата.

Заложени са и мерки за намаляване на разходите за медикаменти. Касата ще се договаря с производителите по нови правила.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още