Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Правосъдният министър ще внесе спешни промени, касаещи насилието в отношения без брак

Общество

Правосъдният министър ще внесе спешни промени, касаещи насилието в отношения без брак

Правосъдният министър ще внесе спешни промени, касаещи насилието в отношения без брак - Tribune.bg
Снимка:

Считам за необходимо в тази ситуация отново да бъдат поставени въпросите с насилие по време на интимна връзка, като не допуснем този път популистката истерия да замъгли ясните законодателни цели. Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси защита, включително с ограничителна заповед, каквато в момента приетият закон не предвижда“, обясни министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той е готов да инициира законодателна промяна, така че в закона за защита от домашно насилие интимната връзка да бъде едно от основанията за защита, когато има извършено насилие. Така бяхме и предложили в предишния законопроект, припомни Славов.

„Много е важно, когато става дума за насилие, основано на пола, за домашно насилие да не използваме популистки аргументи, да не развихрим някакви истерии, свързани с джендър идеологията, а наистина да се грижим за жертвите и да  се опитваме да ги защитим максимално, призова още Славов.

Правосъдният министър обясни, че в законопроекта за защита от домашно насилие, който е бил подготвен в министерство на правосъдието, проблемът с насилие по време на интимна връзка, която не е съжителство между две лица е бил поставен. За съжаление в два конкретни поредни парламента този въпрос популистки е бил ваден от текстовете.

Той посочи, че част от необходимите промени са в съдебната практика. Не е задължително на законово ниво.

„Имаме утвърдена съдебна практика по тези въпроси от поне 40 години. Тя търпи корекции и тук е ролята и на самата съдебна система да е адекватна и на обществените очаквания, и на развитието на медицинската наука, и на психологията“, коментира Славов.

Според него, когато имаме многобройни увреждания, макар и незастрашаващи пряко живота на жертвата, но които оставят трайни следи върху психиката, които могат да доведат до деструктивно поведение впоследствие, включително и самонаранявания, трябва да се прави комплексна оценка, каквато по този казус като че ли не е извършена. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати