Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Празничната серия няма край: Честит Васильовден или Сурваки!

Общество

Празничната серия няма край: Честит Васильовден или Сурваки!

Празничната серия няма край: Честит Васильовден или Сурваки! - Tribune.bg
Снимка:

Изпратихме старата 2022 и посрещнахме новата 2023 година. В първия ѝ ден отново празнуваме, защото днес е Васильовден или наричан още Сурваки.

На 1 януари имен ден имат всички, носещи имената Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Василина, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

Според старата родна традиция се прави обичаят сурвакане и децата обхождат домовете близки и съседи, за да ги сурвакат за здраве с украсена дрянова пръчка. Първо се сурвака най-възрастният в дома, който в замяна дава парички.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Тя отново се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове. На празничната трапеза присъства и новогодишната баница с късмети.

В църковния календар днешният ден присъства като Обрезание Господне – отдава се почит пред паметта на Свети Василий Велики и приключва 8-дневният тържествен цикъл на Рождество Христово. Християните вярват, че това е денят, в който 8-дневният Исус е бил обрязан от евреите като символ на божия завет.

Св. Василий Велики е един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.


Етикети Васильовден
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати