Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Празнично шествие на синдикатите и рок концерт за 1 май

Общество

Празнично шествие на синдикатите и рок концерт за 1 май

Празнично шествие на синдикатите и рок концерт за 1 май - Tribune.bg
Снимка:

Отбелязваме Деня на труда 1 май, който е един от официалните празници в България и официален почивен ден. За първи път опит за честване на Първи май у нас се прави през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

За 8-ма поредна година Конфедерацията на труда „Подкрепа“ организира традиционното си празнично шествие от 11.00 ч. от пл. „Света Неделя“ до музей „Земята и хората“, където от 12.30 ч. ще започне концерт “Рок за труда”.

На сцената ще забият известни български рок банди и изпълнители, сред които: Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Валди Тотев и Петър Георгиев-Пешето, Спринт, Атлас, Криза, Конкурент, Милена, Еталон, Коцето Калки и Медикус, Хоризонт, Синдикатът И ДР.

Музикалното събитие ще продължи почти 9 часа.

Инициативата е породена от желанието на КТ „Подкрепа“ да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 138 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, болнични, пенсии, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло и много др. придобивки.

Тази година шествието на КТ „Подкрепа“ ще премине под надслов „Работни места, заплати и сигурност!“. Само обединени и заедно ще бъдем по-силни в осигуряването на по-голяма защита на българските работници.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети