Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Празнуваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Общество

Празнуваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Празнуваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура - Tribune.bg
Снимка:

Чествания ще има в цялата страна с различни прояви

На 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовностНа този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на българската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.
 
Химнът на Деня на българската просвета и култура - „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

В цялата страна ще има различни прояви за празника. В София празничната програма започва в 10.30 ч. с шествие от Образователното министерство. Крайната точка е Националната библиотека, където ще се проведе и официалната церемония за празника. Там хората ще бъдат допускани час по-рано, но след като бъдат проверени за опасни предмети и оръжие от служители на НСО.

Затварят основни софийски улици за честванията на 24 май

В тази връзка се ограничава движението на автомобили в района. Промени до края на честванията ще има в маршрутите на част от градския транспорт. Подробна информация за забраните за престой и паркиране може да бъде открита на страницата на Столичната община.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети 24 май, празник
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати