Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръв за плазма в Хасково и Кърджали

Общество

Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръв за плазма в Хасково и Кърджали

Снимка:

Още възможности за даряване на кръвна плазма. Преболедували коронавирус ще могат да даряват в Хасково и Кърджали. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците, съобщава NOVA.

„От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7:30 до 11 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка”, каза началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.

Тя поясни, че процедурата по добиване на плазма протича като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.

„Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят”, допълни д-р Георгиева.

Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.

„Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още