Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Преди четвъртата вълна на коронавирус: Обсъждат допълнителните пари за работещите на "първа линия"

Общество

Преди четвъртата вълна на коронавирус: Обсъждат допълнителните пари за работещите на "първа линия"

Лекарският съюз и Надзорният съвет на НЗОК ще обсъдят до дни Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

От съсловната организация са изпратили до НЗОК предложение за съвместно указание. С него по категоричен начин се гарантират договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ, допълниха от БЛС.

Средствата за общопрактикуващите лекари и за диагностично-консултативните центрове ще се определят на база заболеваемостта от COVID-19 в страната. За работещите в болниците се изплаща нетно допълнително трудово възнаграждение в размер на 1000 лв., съответно 1200 лв. при данни за заболеваемост над 600 на 100 000 души, когато работещият е имал пълен работен месец по график в съответната клиника/отделение/структура. За персонала, който няма изпълнен пълен работен месец, сумата на допълнителното възнаграждение ще се изчислява процентно спрямо реално отработените по график в съответната структурата часове/дни за месеца.

От БЛС са категорични, че размерът на възнагражденията не зависи от часовете, през които персоналът е осъществявал пряко дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациент/и, представляващи потвърден случай на COVID-19, а от отработени по график часове през месеца в съответната структура.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още