Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Преди вота: Показват как ще се осъществява видеонаблюдението

Общество

Преди вота: Показват как ще се осъществява видеонаблюдението

Преди вота: Показват как ще се осъществява видеонаблюдението - Tribune.bg
Снимка:

Демонстрацията на системата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след изборния ден ще бъде направена в Министерството на електронното управление

Броени дни преди предсрочните парламентарни избори – показват как ще се осъществява видеонаблюдението на 2 април. Очаква се да бъдат разяснени най-важните стъпки, гарантиращи сигурността на процеса.

Демонстрацията на системата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след изборния ден ще бъде направена в Министерството на електронното управление.

За извършването на видеонаблюдението държавата купи 12 000 устройства. Смартфоните вече са доставени и са с инсталиран софтуер.

След края на изборния ден на 2 април членовете на секционните избирателни комисии ще трябва за първи път по време на избори у нас да снимат в реално време преброяването на бюлетините и попълването на протокола.

Всяка секция ще разполага с по едно устройство за видеозаснемане, като процесът започва със сканиране на QR код, според методическите указания на ЦИК. Целта е да се вижда отбелязаният вот.

В деня преди вота СИК-овете ще удостоверят дали комплектите за видеонаблюдение и видеозаснемане работят.

Вчера от Централната избирателна комисия и Обществения съвет към нея тестваха как ще се извършва видеозаснемането. Според членове на съвета чрез видеонаблюдението обаче няма да може да се види какво е отбелязано на бюлетината.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети