Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите

Общество

Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите

Предлагат данък Градушка за шофьорите - Tribune.bg
Снимка:

Земеделските производители подкрепят идеята, застрахователите - не

Да се въведе данък „Градушка“ и за шофьорите – това предлага министърът на земеделието Румен Порожанов. Така част от парите за застраховка на автомобила ще отиват в нов фонд. Идеята е да се създаде ново предприятие за борба с градушките.  То ще пази от природни бедствия не само земеделските реколти, но и сградите и автомобилите в населените места.  Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите, предава Нова ТВ.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки. Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите.

Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и риска градушка. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия. Това каза главният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова пред Нова ТВ.

„В момента една четвърт от страната ни е защитена от градушки и ефектът е налице. Почти всяка година регистрираме големи щети от градушки и идеята на министъра е да се покрие 90% от страната като се въведе самолетен способ, при който самолетите обработват градоносните облаци и ги обработват със специален реактив. Не виждам защо се създава напрежение, при положение, че на първата среща застрахователите подкрепиха идеята”, коментира Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.


Коментари (2)

Мина Страхотно предложение, но едва ли ще се реализира
27.12.2018 10:47 / Отговор
НЕКОЙ Това не е ли грижа на държавата? Защо ще се финансира от гражданите и застрахователите?
27.12.2018 17:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати