Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите

Общество

Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите

Предлагат данък Градушка за шофьорите - Tribune.bg
Снимка:

Земеделските производители подкрепят идеята, застрахователите - не

Да се въведе данък „Градушка“ и за шофьорите – това предлага министърът на земеделието Румен Порожанов. Така част от парите за застраховка на автомобила ще отиват в нов фонд. Идеята е да се създаде ново предприятие за борба с градушките.  То ще пази от природни бедствия не само земеделските реколти, но и сградите и автомобилите в населените места.  Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите, предава Нова ТВ.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки. Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите.

Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и риска градушка. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия. Това каза главният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова пред Нова ТВ.

„В момента една четвърт от страната ни е защитена от градушки и ефектът е налице. Почти всяка година регистрираме големи щети от градушки и идеята на министъра е да се покрие 90% от страната като се въведе самолетен способ, при който самолетите обработват градоносните облаци и ги обработват със специален реактив. Не виждам защо се създава напрежение, при положение, че на първата среща застрахователите подкрепиха идеята”, коментира Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Мина Страхотно предложение, но едва ли ще се реализира
27.12.2018 10:47 / Отговор
НЕКОЙ Това не е ли грижа на държавата? Защо ще се финансира от гражданите и застрахователите?
27.12.2018 17:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети