Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Предлагат нов вид отпуск – след първа и след втора доза на ваксина срещу COVID-19

Общество

Предлагат нов вид отпуск – след първа и след втора доза на ваксина срещу COVID-19

Предлагат нов вид отпуск – след първа и след втора доза на ваксина срещу COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Да бъде създаден нов вид отпуск за граждански и обществени задължения, предлагат от КТ „Подкрепа“ с промяна в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. Идеята е отпускът да бъде предоставян на работещите по трудово правоотношение и на държавните служители.

Със законодателно допълнение ще се даде възможност на работниците и служителите, които се ваксинират срещу COVID-19, да използват отпуск в размер на един работен ден след поставяне на първата и един работен ден след поставяне на втората доза от ваксината.

С писмо до служебния социален министър Гълъб Донев, публикувано на сайта на синдиката, от „Подкрепа“ посочват, че предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, тъй като в резултат на поставяне на споменатите ваксини е научно доказано, че в преобладаващия брой случаи хората са с намалена трудоспособност вследствие на реакция на имунната система при ваксинацията.

„Според изнесената официална информация имунният отговор на ваксинираните в първите дни диктува различни странични ефекти, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болка в ръката на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите и други“, пише в писмото, цитирано в Дарик. Според синдиката в разглежданата хипотеза е налице пълна аналогия с освобождаването от работа при кръводаряване, при което се предоставя отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, както за работниците и служителите по трудово правоотношение, така и за държавните служители.

Според КТ „Подкрепа“ наличието на такава възможност при създаването на постоянна нормативна уредба би намалило и тежестта върху осигурителната система, тъй като хората с преобладаващи нежелани реакции биха се възползвали от предоставения отпуск при ваксиниране, а не от такъв за временна нетрудоспособност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети