Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Предлагат старт на четвърта фаза на имунизацията

Общество

Предлагат старт на четвърта фаза на имунизацията

Снимка:

Тя обхваща възрастни и хора с хронични заболявания

Националният ваксинационен щаб предложи на здравният министър Костадин Ангелов да започне четвърта фаза от иминизацията на населението. Тя обхваща възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това каза председателят на щаба проф. Красимир Гигов по време на седмичния брифинг. Проф. Гигов информира, че на ден се извършват около 5 хиляди ваксинации като през уикенда се наблюдава спад. По думите му втора фаза на имунизация е почти приключила.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че се наблюдава неприятна тенденция.

„По заявени списъци от РЗИ, ако има 170 души за ваксиниране, не идват повече от 50. Този проблем рефлектира върху хората, които очакват да се ваксинират. Ние правим заявка да ваксинираме 500 души, но идват реално 30%“, коментира Балтов.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов съобщи, че утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините. През март месец доставките ще са за над 500 000 дози, което ще позволи ускорение на процеса по ваксинация. 

Според Богданов оценка за ваксината на „Джонсън и Джонсън“, за която се очаква одобрение от Европейската агенция по лекарствата ще бъде дадена към средата на март. Тя е еднодозова. Чака се и оценка за препаратите на Кюрвак и НоваВакс, която пък е първата антигенна.

Здравният министър също коментира проблемите с ваксинирането.

„Не е нормално и не е човешко да има хора, които чакат да бъдат ваксинирани, а ние да не ги ваксинираме, защото чакаме някой друг да дойде да се ваксинира“, заяви Костадин Ангелов.

Емоционално той обясни, че ваксината е надежда, която вече е в нашите ръце.  

 

 

 

 

 

 


Коментари (2)

Анастас #

'Лектората на БСП чака Путьовската ваксина ...
а ЕкоТалибаните-АнтиВаксъри
=> нищо не чакат, просто се занимават с Орален Джихад - Зелени Комунисти.

- Майната им на тези !! Пускайте и другите възрастови групи !!!

Тези тъпунгери да ги отвее естествения подбор и да понамалеят.

(ваксиниращо)
18.02.2021 11:34 / Отговор
Иванов Толкова народ в Русия има за ваксиниране - там тази дейност е здравата закъсала. Та, от ваксината "сПУТИНк V" да вземе цар Путя да произведе (ако тая работа му иде отръки) 280 милиона дози (2х140 мил.) и да си ваксинира народа. По каква причина я предлага тук и там зад граница, когато не си е довършил нещата в страната си?! А за нашите русофилистиците дали ще остане ако вакцината отиде, както си му е редът, за рашките.
18.02.2021 13:06

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още