Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Предложение: Общественополезен труд за агресия срещу медици

Общество

Предложение: Общественополезен труд за агресия срещу медици

Снимка:

100 екипа на спешната помощ са нападнати за последните две години

Общественополезен труд за упражнена агресия срещу медицински лица поискаха от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Под мотото "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме" Асоциацията започва в страната Национална кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти. Това обяви на кръгла маса по темата Милка Василева, председател на БАПЗГ.

„Не може само обществото да изисква от нас, то трябва да се погрижи за медиците. Смятаме, че трябва да се намери законов начин да има общественополезен труд за агресията срещу медици. Защото хората, когато получат само глоба от 1000лв., някак си не осъзнават своята вина“, аргументира се тя. Затова и от асоциацията смятат, че недобросъвестните граждани трябва да полагат общественополезен труд.

Mилка Василева, председател на БАПЗГMилка Василева, председател на БАПЗГ

Призивът на БАПЗГ е насочен към председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова, главния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър Кирил Ананиев, силовия министър Младен Маринов и др.

По данни на асоциацията за периода 2016 - 2018 г. в страната са регистрирани 100 случая на агресия над медицински екипи в Спешна помощ. За сравнение през 2015г. те са 47, през 2016г. – 28, а само за първото полугодие на 2017г. – 26 случая. Като част от кампанията си БАПЗГ ще влезе и в ромските гета, за да обясни каква е системата на здравеопазване у нас, тъй като общностите там нямат грамотност по тези проблеми.

„Случаите на насилие са много повече, защото по-голяма част от лекарите не докладват за агресията срещу тях", посочи и адвокат д-р Мария Петрова. Юристът обясни, че анкетно проучване сред 1490 медици през миналата година показва, че 98% от тях са потърпевши и от невербално насилие.

„Груби реплики, обиди, доста често приписване на престъпления. Много често те не знаят как да се защитят, защото не могат да разпознаят тази обида като форма на насилие“, допълни адв. Петрова. Тя посочи, че миналата година столичен лекар е бил възмезден на последна съдебна инстанция с 30 000лв. заради онлайн обидни квалификации.

Адв. Петрова коментира и съдебната практика при дела за физическо насилие над медик. Тя посочи, че обичайно нападателят получава до 2г. затвор условно за деянието си. Миналата година, обаче за подобен акт в гр. Омуртаг нападателят е получил 2 г. ефективна присъда.

адвокат д-р Мария Петроваадвокат д-р Мария Петрова

По данни на прокуратурата през 2013 г. са образувани 7 досъдебни производства за нападение над медици и са осъдени шестима души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 г. досъдебните производства са пет, а осъдените са четирима с една ефективна присъда. За следващите две години са образувани шест досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са петима души с нито една ефективна присъда.

Автор: Моника Гаджанова  

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив