Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Председателят и секретарят на закрития център в Битоля получават българско гражданство

Общество

Председателят и секретарят на закрития център в Битоля получават българско гражданство

Председателят и секретарят на закрития център в Битоля получават българско гражданство - Tribune.bg
Снимка:

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще получат българско гражданство. Президентът Румен Радев ще връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предава БНР.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди три години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти.

Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е „провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

След като това не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Днес Любчо Георгиевски и секретарят на заличения от властите в Северна Македония български клуб Благой Шаторов ще получат българските си паспорти лично от президента Румен Радев на специална церемония на „Дондуков“ 2. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход. 

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си. 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети