Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Премиера на романа „Златоустъ“ от Иван Стамболов – Сула

Общество

Премиера на романа „Златоустъ“ от Иван Стамболов – Сула

Премиера на романа Златоустъ от Иван Стамболов – Сула - Tribune.bg
Снимка:

Представянето ще бъде на 28 март от 18 часа в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“

На 28 март 2023, вторник, от 18:00 часа в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (откъм Университетската библиотека и ул.„Шипка“ 6) Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ ще представи новия роман на Иван Стамболов – Сула. 

По формата си „Златоустъ“ е увлекателно, даже развлекателно четиво, пише авторът.  Разкрива, че това са два романа, преплетени един с друг „през глава“. Главите, чието действие се развива в съвременността са отбелязани с арабски цифри, а главите в късната античност – с римски. Единият роман е криминален, а другият – исторически, биографичен.

Криминалето отново е за Янаки Богомил, така че в известен смисъл може да се брои за „Янаки 3“ след „Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „7 смъртни гряха“ (което прави работещия се в момента „Родолюбивият гинеколог“ Янаки 4). Само че тук детективът-милиардер е второстепенен герой. Разказът се води от името на протагониста Христо Хаджирусинов, който пише биографията на св. Иоан Златоуст.

Целта и на двете линии е не само да предложат информация и факти (особено на историческата), даже не е само да разкажат и за същността на християнството като доктрина и догма, но и да покажат християнския тип мислене. Това мислене идва от мироглед, който е определил цялата християнска цивилизация, но накрая сме свидетели на опити да бъде заменен с нещо друго. Християнинът и атеистът (агностикът) се различават не само по възгледите и убежденията си, но и по целия строй на личността си, който произлиза от тези възгледи и убеждения. При двамата самата концепция за „живота, вселената и всичко останало“ е различна. „Златоустъ“ показва именно християнската концепция и това го прави различен от повечето книги на пазара.

В коментар за книгата във вестник „ Словото днес“ пише следното за книгата: „Няма да е пресилено да се каже, че авторът „моделира“ все още липсващия у нас жанр религиозен роман. Началото, което поставя Иван Стамболов, е повече от успешно, защото в повествованието се открояват картини и образи от ранните години от съществуването на православието… В натовареното с богата фактология съдържание впечатлява детайлното описание на паметници на изкуството, жилища на знатни фамилии, обществени сгради, вътрешната архитектура на красиви жилища, дрехи и аксесоари на хора от горните слоеве на обществото. Подобен художествен почерк подсказва за богатата ерудиция на автора, задълбочените му познания за епохата на ранното християнство“, подчертава Благовеста Касабова в статията „Патриархът и времето“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети