Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Премиерът връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки

Общество

Премиерът връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки

Премиерът връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки - Tribune.bg
Снимка:

„Вие сте гордост за България! Надявам се в този глобален свят да останете тук, защото Родината ни има нужда от млади, красиви и светли умове като вас!“ С тези думи се обърна министър-председателят Димитър Главчев към учениците от олимпийските отбори по природни науки на церемония в Министерския съвет. Премиерът връчи националния флаг на младежите, които ще представляват страната ни на международните състезания по физика, математика, информатика, лингвистика, астрономия и изкуствен интелект през 2024 г. Той им пожела да продължават да мечтаят, да побеждават и да прославят България със знанията и труда си.

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови. До момента през тази година отборите ни са завоювали 13 отличия – три златни, пет сребърни и пет бронзови. По думите на премиера Главчев държавата подкрепя таланта на българските ученици с близо 5 млн. лв. чрез Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“ на Министерството на образованието и науката. През тази седмица бяха отпуснати и близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца. В последните месеци бяха ускорени процедурите за изграждането на Национален СТЕМ център в София Тех Парк, където олимпийците ни ще се подготвят при по-добри условия.

Според министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков успехите на състезателите в международните олимпиади и състезания показват, че с мотивираност и вдъхновение българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена. "Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи“, допълни министър Цоков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати