Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ОИК София: Софиянци ще гласуват с машини! ЦИК: Това няма да стане! - (ОБОБЩЕНИЕ)

Общество

ОИК София: Софиянци ще гласуват с машини! ЦИК: Това няма да стане! - (ОБОБЩЕНИЕ)

ОИК София: Софиянци ще гласуват с машини! ЦИК: Това няма да стане! - (ОБОБЩЕНИЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Общинската избирателна комисия (ОИК) в София взе решение на всички над 1650 секционни избирателни комисии в София да бъдат предадени и материалите, свързани с машинното гласуване - ролки хартия, пликове за флаш памети, протоколи и други.

ОИК е запозната с решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини, но смята, че то е непълно и същото подлежи на обжалване, не е влязло в сила и затова не поражда действия.

От общинската комисия се мотивират да предават на секционните комисии материалите за машинно гласуване и с извършена от тях служебна проверка на официалната страница на Министерство на електронното управление, където е налично и публикувано решение на министерството, с което се удостоверява съответствието на машините.

Председателят на ОИК София Полина Витанова потвърди пред БНР за взетото решение.

"Точно така! И книжата, свързани с машинното гласуване, тъй като Централна избирателна комисия не ни е оказала да не предаваме книжата; тя не си е изменила решението, с което е приела методическите указания и няма никакво последващо писмо. Извинявайте, след като видяхме след половин час, че сертифицира софтуера, ние знаем ли до утре сутринта или утре на обяд какво ще се случи. И питам аз, ако ние сме предали ролките за машинно гласуване и няма машини за гласуване, ще се произведе ли машинно гласуване в София", каза Витанова.

В отговор на това в ефира на БТН председателят на ЦИК Камелия Нейкова беше категорична:

„Софиянци няма как да гласуват с машини, каквото е решението на столичната ОИК, тъй като с писмо е забранено машините да напускат склада. За това бе категорична в предаването "Денят започва" на БНТ, председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

„Ако все пак е взето подобно решение, след като ЦИК е дала разпореждане машините да не напускат склада и да не бъдат транспортирани, с каква цел се прави това - попита тя. Няма да коментирам решението на столичната ОИК, тя е получила нашето решение, видях, че е взела решението си след удостоверяване на несъответствието. Избирателите да бъдат спокойни, има достатъчно хартиени бюлетини, липсата на машини не трябва да препятства вота, за мен това бе много трудно решение, но с тази информация и изслушването на министъра на е-управлението, това бе решението на ЦИК. Всичкият труд за обезпечаването на машинното гласуване бе част от това трудно решение. Аз виждам в момента само упреци към ЦИК, но отговорността не е само на Комисията, аз нямам обяснение защо са извършени тези действия от този зам.-министър, защо министърът не подписа това решение, а същият зам.-министърът.“

Според Нейкова утре в София няма как да се появи машина в която и да е избирателна секция.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, решение, ОИК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети