Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Превозвачи: Разширяването на тол системата ще доведе до фалити

Общество

Превозвачи: Разширяването на тол системата ще доведе до фалити

Превозвачи: Разширяването на тол системата ще доведе до фалити - Tribune.bg
Снимка:

Ако тол системата се разшири, ще настъпят много фалити, предупреди пред БНР Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. По думите му ако правителството включи още 3 хиляди километра към тол системата, фалитите ще бъдат не само в автобусния, но и в товарния транспорт.

„В Закона за обществените поръчки, по който се кандидатства за определени линии – междуселищни и вътрешноградски, не са предвидени такива форсмажорни обстоятелства, каквито в момента се случват и които не можем да избегнем“, коментира Пиронков.

Кризата с цените на горивата е изключително сериозна, а  търсенето на по-евтини горива води до празни километри и загуби за превозвачите, потвърди за БНР и Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той припомни, че има предварителни прогнози за цена от 100 долара за барел, както и че причините за фалити в бранша ще са комплексни.

„Тези, които имат дългосрочни договори, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки. Освен кризата с горивата, трябва да отбележим и изключително сериозната кадрова криза, опашки по границите, затваряне на заводи. В транспорта положението е изключително тежко“, подчерта Арабаджиев. Той уточни, че

към момента за превозите на товари браншът не получава никакви компенсации.

„За момента не е обсъждан протест. От бранша очакват диалог с правителството“, изтъкна Арабаджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати