Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Превозвачите гневни: Петков излъга, не се е срещал с нас - искаме оставки

Общество

Превозвачите гневни: Петков излъга, не се е срещал с нас - искаме оставки

Превозвачите гневни: Петков излъга, не се е срещал с нас - искаме оставки - Tribune.bg
Снимка:

На 18 май ще се преустанови целият транспортен сектор в страната, заявиха от бранша

Превозвачите уличиха премиера Петков и вицепремиера в лъжа изречение във вчерашния ден. По думите им министър-председателят не е говорил с тях и не ги е канил на среща следващата седмица. Що се отнася до думите на Василев те са категорични, че никога не са отказвали да плащат ТОЛ такси. Топва заявиха пред журналисти представители на превозвачите.

От бранша поискаха оставките на трима министри - Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

„Искаме оставката на вицепремиера Василев, заради арогантното му отношение към нас. Искам да попитам и „Има такъв народ” и г-н Трифонов, кой е суверенът в тази държава- Караджов или народът? Искаме оставката и на министър Събев, защото през вчерашния ден нямахме транспортен министър”, обясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По думите й срещи с превозвачите не са провеждани.

„Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана от премиера за среща следващата седмица. Нищо от това, което се опитваме да обясним, управляващите не искат или не могат да разберат. Не сме правили среща, не са ни обещавали пари. Ако ние не сме разбрали, а са обещани- нека ги изплатят“, заяви Милтенова.

От бранша определиха вчерашните думи на вицепремиерът Асен Василев като: „позор“. По думите им те никога не са отказвали да плащат за ТОЛ такси.

Превозвачите предупредиха, че следващите протести няма да бъдат толкова спокойни, колкото досегашните.

„Накараха ни да се обединим, нещо, което ни беше трудно преди това”, допълниха те.

„На 18 май ще се преустанови целият транспортен сектор.“, обявиха от бранша.

Превозвачите допълниха, че не изключват след исканите оставки да има и оказване на политически натиск върху тях.

„До 18 май ще подкрепим всички протести, които се организират от работодателските организации. Очакваме след днешната пресконференция да има натиск към нас На срещата между премиера и БПГА е казано: „Или ще работите по този начин, или ще се направят няколко телефонни обаждания и ще видите вие какво ще стане”. Очакваме подобно нещо да се случи и сега. Не се плашим, решени сме в действията си. Ще се борим докрай за правата на българския транспортен бизнес и българските граждани, които ще платят сметката, която политиците дават”, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на Международните превозвачи.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни, че въпреки най-ниския акциз у нас, цените на горивата остават високи.

„В Полша акцизът на дизела също е на минимални стойности, същевременно цената по бензиностанциите е с 10 цента евро надолу. Случват се неща, които не можем да приемем“, обясни той.

От бранша настояват за компенсаторни механизми за високите цени на горивата.

„В момента превозвачите са оставени без един лев и не могат да си платят сметките. Протестът ни вчера не беше само за ТОЛ системата, но и за цените на горивата. Настояваме за тези оставки на тримата министри. Това безобразие по отношение на нас, трябва да спре“, заяви Милтенова.

Вчера в страната ни се проведе национален протест на работещите в транспортния бранш. В София центърът на града беше блокиран.

Превозвачите излязоха на протест, блокади има в столицата и други градове (СНИМКИ)

Демонстрации имаше и други градове на страната.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема