Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. През 2020 г. – Над 2 млн. българи ще подновят личните си документи

Общество

През 2020 г. – Над 2 млн. българи ще подновят личните си документи

Снимка:

Улесняват гражданите при подаване на заявление за нови документи

През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711 лични документа на български граждани, съобщават от МВР. От тях 996 257 са лични карти, 630 666 - паспорта и 622- шофьорски книжки.

За да се улеснят хората, от Дирекция „Български документи за самоличност“ въвеждат и промяна в организацията на работата на звената за издаване на лични карти.

Хората ще имат възможност да изберат по-удобно звено, за да подадат заявление за нови документи. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Това важи и за жителите на столицата с постоянен адрес в града - заявления за документи може да се подават във всяко районно управление на СДВР.  

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявление за нови документи и онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg.

МВР напомня на гражданите:

∙    Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Можете да подадете заявление за подмяна и преди да е изтекъл срокът на валидност.

∙   Родители на дете, навършило 14 – годишна възраст, са задължени в 30 (тридесет) дневен срок от навършване на възрастта, да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

∙  При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

∙   При неспазване на тримесечния срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още