Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. През април започват сондажите за нефт и газ в Черно море

Общество

През април започват сондажите за нефт и газ в Черно море

През април започват сондажите за нефт и газ в Черно море - Tribune.bg
Снимка:

Местният добив ще увеличи ликвидността на газовата борса, заяви министърът на енергетиката

Очаква се през април компанията Шел да започне сондажите за добив на нефт и газ в Черно море. Това стана ясно днес при посещението на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Бургас, където се намира и сондажния кораб Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. Сондажите в блок „Хан Кубрат“ ще са на дълбочина над 3 км.

„Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно“, заяви Теменужка Петкова. Тя подчерта и че това ще ни ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ.

Вицепремиера Дончев определи като добра перспектива стартирането на сондажи и изрази надежда да открием собствени находища.

„Убеден съм, че не сме разкрили всички богатства на българската земя“, заяви Дончев

„Правителството вече четвърта поредна година концентрира усилията си за изграждане на липсващата инфраструктура и за развитие на пазара на природен газ в страната“, подчерта министър Петкова. Тя припомни, че заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.  Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати