Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. За пореден път: Президентът не отбелязва деня за почит към жертвите на комунизма

Общество

За пореден път: Президентът не отбелязва деня за почит към жертвите на комунизма

Снимка:

Четвърта поредна година на този ден Радев отказва да бъде обединител на нацията

Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 76 години от нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г., когато на смърт са осъдени трима регенти, 67 министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени същия ден. Според архивите са издадени общо над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

1 февруари се отбелязва като ден за почит на жертвите от 19 януари 2011 г. с решение на кабинета "Борисов" по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отчетат свършеното за 4 години от мандата си.

Традиционно на 1 февруари стотици хора се покланят пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК, но държавният глава не е отбелязвал датата на най-масовото политическо убийство в историята на страната до този момент.

Президентът Радев не отбелязва датата и с никакво свое изказване или дори с минимален жест от страна на президентската институция.

Четвърта поредна година на този ден Радев отказва да бъде обединител на нацията.

През юни Радев и Йотова не почетоха поклонението пред жертвите на комунизма на зловещия остров Белене.

Тогава от Съюза на репресираните уточниха, че покана е отправена до всички български граждани, но от президентството не са проявили никакъв интерес.   

 

 


Коментари (19)

ГЕРБКП Ако търсите причината за днешния режим на посредствените ПКП-та, на комунистически мутри като Борисов, възхваляващи живколизма, на нахалните, на тарикатите, на калинките, тя до голяма степен е в чудовищното престъпление - присъдите на "Народния" съд на 1 февруари. Много повече са убитите без съд и присъда и така България загуби крехкото си генетично богатство от знаещи и можещи, от стърчащи и изправени хора.
Ако днес имаме мнозинството като уплашен и прегърбен от преклонение пред келепира и личното спасение народ, то всичко тръгва от онези времена.
01.02.2021 09:37 / Отговор
ГЕРБКП За това когато срещате на всяка крачка войнстващата посредственост да доминира и управлява, си задайте въпроса, защо днес "десния" Борисов пак няма да отиде да почете паметта на жертвите на тоталитарния режим?
Защото самия той е наследник на Живковия генотип политически
човек, тоталитарно мислещ и тоталитарно действащ.
То и самият паметник, снишен като църква под турско, казва всичко за неизвървяния ни Път. Да не се вижда от никъде, да не го забелязват, да го има, но малцина да поемат към Храма.
01.02.2021 09:38
ДБСП Това е шизофрения!Сам се питаш,сам си отговаряш и сам се коментираш!
01.02.2021 10:24
༼✪ل͜✪༽ᕗ Мунчо Нищото - ВЪН! Импийчмънт-капичване на Фатмака!
Ай сиктер - червени говеда!
01.02.2021 17:08
кесо Абе сигур на Румбата му се виждат "малко" убитите и репресирани от комунизма българи и затова не му се ходи за "нищо и никакво". Виж, ако беха изтепали поне колкото Пол Пот в Камбоджа навремето 1/4 от населението тогиз друга работа. А за такива "дреболии" като избити "някакви си там" 50-ина хиляди и 4 пъти повече тероризирани, изселвани, уволнявани, унижавани "мръсни монархофашисти" да си разваля рахатлъка е направо възмутително. Почивай си, Румба, че Путин и Решетников на тебе се надат, нема на кой друг.
01.02.2021 09:49 / Отговор
Анастас #

Нека НЕ забравяме, че Малоумните Костовашки Минетчии от ДСБ

гласуваха за Мутрата Радев-Вън - да стане пРезидент ....

И същите тези Дръгалефци Насрани грасуваха и за Костинбродската Пача - Мая Мазолова да стане кметица на София.
За Татяна Дончева - да отварям ли въпрос .... !!??

(ъпдейтващо)
02.02.2021 13:21
Е, за какво му е да почита жертвите на комунизма, като много по-важно е днес да даде отчет послучай 4 години от нищоправенето си...
01.02.2021 10:04 / Отговор
Тартаковер "Ако днес имаме мнозинството като уплашен и прегърбен от преклонение пред келепира и личното спасение народ, то всичко тръгва от онези времена." Това е написал ГЕРБКП. Срещнах го и на друго място, пак написано под неговия никнейм. Помислих си, дали е негова мисъл, или я взаимствал от някъде, но май е много възможна. Аз в мои коментари съм отбелязвал, че онези българи спасили някога евреите си, нямат нищо общо с днешните хора и да се кичим със заслугите на мъртвите си герои, е един вид мародерство. А ГЕРБКП пише, че от онези времена започнали с безумните изстъпления на "Народния съд" започва страха и търсенето на келепира..!?
Ако това е постигнал "Народния съд", да съсипе смелостта в една нация, то това е далеч по-страшно от убийствата !
А Боко няма никакъв морал да се причислява към чистите хора и да забравя червената си книжка, която го приравнява с онези започнали от "Народния съд". Но да търсим в него нещо възвишено и чисто е пропиляно време.
01.02.2021 10:07 / Отговор
Е, бре, Тартакович! Кога изобщо имаш време за "най-прекрасното същество от женски пол", като от сутрин до вечер словоблудстваш тука?!
01.02.2021 10:12
Чук Отново по-висок от обувките!Невежеството не може да бъде прикрито с високопарни коментари и себелюбие! Стърчащите сърп и чук от празната ти глава се виждат!
01.02.2021 10:28
Тартаковер Стига си задавал непрекъснато този тъп въпрос. Има време за всичко на този свят, който оправдава своя мързел с думите, че нямал време, или не може правилно да си го разпределя, или наистина оправдава ленивостта и безхаберието си.
Дори като сме на работа, в офиса, в частния бизнес, или просто мързелуваме в къщи, винаги можем да отделим малко време за телефона, лаптопа, любима книга, извършване на нещо необходимо или отлагано. Важно е правилно разпределение. Време има много, денят е дълъг.
А за моето прекрасно същество от женски пол, не се тревожи. За нея имам най-много време и то е най-хубавото от всичко !
01.02.2021 10:31
Тартаковер Този коментар написах за "А, бре Тартакович" . А за онзи след него с никнейм "Чук", който ме обвинява в невежество, бих го помолил да обясни коментара си ? Знае ли откъде произлиза израза за обущаря и обувките, кой и по какъв повод го е произнесъл? Знае ли откъде произлиза символа сърп и чук, за първи път появил се в трудовете на Маркс и Енгелс? Знае ли каква е връзката на сърпа и чука с Англия и Уестминстърското абатство?
Аз знам отговорите на тези въпроси, въпреки че "Чук" ме преценява като "високопарен невежа". Хайде "невисокопарния вежа" да отговори
01.02.2021 10:41
Трифонич Тъпо комунистическо говедо!!!!!!!!!!!!!!!!!!
01.02.2021 14:45 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още