Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. При нова COVID вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

Общество

При нова COVID вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

При нова COVID вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани - Tribune.bg
Снимка:

Планът за справяне с COVID-19 ще бъде изпратен до всички министерства и институции

При нова COVID вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани, обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той представи план за справяне с коронавируса, разработен заради очакваната от нова вълна  през есента.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли“, посочи Кацаров. По думите му страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата, за да се справи с новата вълна.

„Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров. Той посочи, че планът се основава на няколко принцип, като е направен анализ и оценка на рисковете, направена е и оценка на здравната система и нейните ресурси.

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарии. А той е вълна като през пролетта на тази година. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла”, посочи здравният министър.

Той поясни, че зоните у нас ще са разделени на база 14-дневна заболеваемост, като в зелена зона ще попадат населените места с под 100 заразени на 100 000 души, в оранжева зона – от 100 до 200 пациенти с положителни теста на 100 000, в червена зона – до 500 заразени на 100 000, а тъмно червена – над 500 заразени на 100 000. Във връзка с това са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ.

Предстои планът за действие при нова вълна да бъде изпратен до всички министерства и институции.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати