Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. При пандемия COVID-19: Какви са правата на пътуващите?

Общество

При пандемия COVID-19: Какви са правата на пътуващите?

При пандемия COVID-19: Какви са правата на пътуващите? - Tribune.bg
Снимка:

ЕК дава насоки на пътниците

В условията на пандемия COVID-19 всяка държава въвежда мерки, за да ограничи разпространението на вируса. Затварят се граници, има призиви да не се пътува. В тези условия от ЕК дава насоки какви са правата на пътниците в ЕС.  

Те обхващат правата на пътниците при пътуване по въздух, с железопътен транспорт, кораб или автобус, морски и вътрешни водни пътища, както и съответните задължения за превозвачите.

Ако пътниците са изправени пред отмяната на пътуването си, те могат да избират между възстановяване на цената на билета или пренасочване, за да стигнат до крайното си местоназначение на по-късен етап.

Превозвачите трябва да предложат на пътници, чиято услуга е анулирана, възстановяване на стойността за закупени билети или пренасочване. Превозвачите трябва също да предлагат грижи по отношение на хранене и настаняване. По отношение на обезщетението правилата се различават между различните видове транспорт.

Посочва се, че настоящите обстоятелства са „извънредни“, поради което някои права - като обезщетение в случай на отмяна на полет по-малко от две седмици от датата на отпътуване - не могат да бъдат прилагани.

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати