Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. При Живков се е живеело по-добре, ама друг път

Общество

При Живков се е живеело по-добре, ама друг път

При Живков се е живеело по-добре, ама друг път - Tribune.bg
Снимка:

Източник: „24 часа“ 

Значителна част от свободното време на хората при социализма минаваше в редене на опашки. Навремето 50% от разходите са за храна, сега харчим за това само 20 %.

През 2019 г. по българските пътища са загинали 628 човека. В същото време регистрираните автомобили са малко над 3,5 милиона.

През 1973 г. у нас са били регистрирани само 1 милион моторни пътни превозни средства, но загиналите по пътищата са били 1066 човека.

Всъщност най-черната година по българските пътища е 1990-а. Тогава в пътно-транспортни произшествия са загинали 1567 души.

Изводът е, че социализмът далеч не е бил толкова сигурен и безопасен, колкото им се струва на някои.

А и днес общо взето се пътува много повече. Например през една от най-хубавите и с най-голямо благосъстояние социалистически години – 1980, извън страната са пътували 756 631 българи. Твърде вероятно е повечето да са посетили съседна Югославия или Румъния, СССР и други братски соцстрани.

При Живков се е живеело по-добре, ама друг път.

Ако се пренесем директно в 2019 г., ще видим, че само през септември 2019 българите, пътували в чужбина, са били 653 570, като повече от половината от тях са ходили в страни от ЕС.

От наблюденията на домакинските бюджети се вижда, че през 1962 г. българинът е получавал годишен доход от 487 лв., като 225 лв. от тях идват от работната заплата. Остатъкът до 487 лв. е от пенсии, доходи от кооперативна дейност и т.н.

На година от тези пари той е харчел средно 461 лв., т.е. е успявал да спести не повече от 26 лв. годишно.

От тези 461 годишно 211 лв., или приблизително половината са отивали за храна, което е прекалено много.

Към края на “зрелия социализъм” - през 1985 година, средният българин малко се е позамогнал и вече печели 1990 лева на година, но харчи общо 1836 лева от тях, а за да напълни хладилника си, са му необходими 752 лева, или около 40%.

Хиперинфлацията по Виденово време унищожава това благосъстояние. След като през 1999 г. се прави деноминация на парите, българинът има доход от 1502 лева годишно, а харчи 1301 лева, от които 1112 лева отиват за храна, което е най-големият дял за всички времена.

В наши дни общият годишен доход е 6013 лева. От тях българинът харчи 5772 лева, като за храна отиват само 1714 лева, т.е. приблизително 20%. Или излиза, че твърдението, че при Живков се е живеело по-добре, изобщо не отговаря на истината.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Пълни стъкмистики Храната по Живково време беше качествена, а не ГМО. Освен това още през 60 те години на гражданите се даваха 1- 2 декара земя за самозадоволяване. Татко беше гражданин, но отглеждахме всичко на тази земя, както и много плодове. Правихме си пикници, игри и веселие. А селяните си имаха дворове, и си гледаха зеленчуци, плодове, както и малки фермички с животни. Животът беше спокоен. На курорт ходехме по два пъти в годината- първо на море, после на планина. Имаше си ведомствени почивни станции, и с евтина карта си почивахме по 20 дни на море. Българи в хотелите на Златни пясъци и Слънчев бряг не се допускаха, но пък станциите за простолюдието бяха пълни.
07.11.2020 14:21 / Отговор
Отговор И сега си има качествена храна, стига човек да я потърси на пазарите , или е малко по-скъпа! Ако някой наистина иска малко земя, не е проблем и сега да си да я работи, въпросът е че никой не му се занимава със земеделие! В провинцията всички имат къщи на село , и лятото се изнасят да живеят там! Голяма част от София също имат, факт е че юли и август София е празна. През соца имаше дефицит на всичко, но при пазарна икономика няма как да произвеждаш малко и да си конкурентно способен! Имаше само два вида химикалки ,два вида маратонки/Адидас и Ромика/, да не говорим че за една кола се чакаше 15години, и струваше колкото една панелка. Голям цветен телевизор струваше 1500 лева , при средна заплата 150-200 лева!
Колкото до "спокойствието", то и сега има цели села празни, та който го търси...няма никакви проблеми!
Просто някои хора са били по-млади и ги тресе носталгията!
07.11.2020 14:37
Болшевишки тъпанарино, чичо ти Ким в Северна Корея те очаква с нетърпение. Що дириш още тука, а? Тартаковерче, не се прави на многознайко, че накрая нали си знаеш – Киро Бизона ще те коригира изодзаде... неизбежно е, точно както и комунизЪма беше.
07.11.2020 14:41
Ха-Ха-Хааа Благодарим за фейлетона, дето сте написал. Може ли още, та да се посмеем още по-яко? Щото и ние може да сме поживели тогава и да сме видели други неща. Какви фермички ще ти разреши някой бре, като всички бяха у ТКЗС-то? Каква качествена храна, като всичко качествено отиваше за износ за сесерето, а тук оставаха отпадъците. Опашки за всички продукти, когато ги докарат. Хляб - до 14ч, след това фурните празни. Карта за море - ако се вредиш, ако си партиец или ако бутнеш нещо на профпредседателя. И то за 14дни. Явно вие сте били от партийното добрутро та сте ползвали по 20 дни два пъти годишно. Отпуската беше 20 дни общо - откъде сте взимали другите 20 итн.
07.11.2020 14:44
Къса памет-чиста съвест! Другарю!По коментара ти добивам представа,че си бил закупчик в дълбоката провинция и не си идвал повече от един път до София,за да видиш мавзолея!Всичко между ушите ти е безвъзвратно изгубено в миналото!
07.11.2020 15:43
Леле бетонна глава! Особено качествен беше и единственият шоколад на пазара,нали?
07.11.2020 15:45
Mihaela Този наистина е бил от НОМЕНКЛАТУРАТА, защото нито отпуските бяха големи,нито заплатите бяха толкова/а между 90 и 170лв другарю/ ,нито имаше нужда от опашки,защото нямаше нищо в магазините. Другарят е имал ама не и народа. На почивка във въпросните станции, ходеха само техни хора ..другите не можеха да се доредят А работеха на полето.....И бананите-само веднаж в годината .Да 8а тях -шепа хора ИМАШЕ
07.11.2020 16:27 / Отговор
кесо Е и кво от това, че истината е такава каквато с ясни цифри посочва коментара на 24 часа? Комунистическата пропагандна машина у нас продължава да лъже и манипулира българското общество и най-вече младото поколение, неживяло и непознаващо комунизма, че при комунизма е било супер и едва ли не сме изгубили рая на земята. Най-безсрамно комунистическите пропагандисти, които вече сигурно имат мазоли на езиците от денонощните лъжи които бълват, продължават да бълват своите блудкави измислици и да ронят крокодилски сълзи по "светлото" комунистическо минало.
07.11.2020 18:01 / Отговор
Георг По голяма тьпотия от тая статия не бях чел хората тогава взимаха стабилни заплати и всичко беше качественно и ефтино даваза и ранчо демек земя за лично ползване как-то и който му се работеше я фьстьцт я пилета я гьби и ТНсё гледаха и пазар имаше за един сезон Нова лала това са фактите
08.11.2020 09:36 / Отговор
Д.Л Хора,защо коментирате и сравнявате,соца отдавна е история,който е способен се оправя сега,оправял се е и тогава,аз съм живял 30 год,тогава и 30 в демокрация всяка система си има предимства и недостатъци ,просто се грижете повече за себе си и нечакайте някой да мисли за Вас...
08.11.2020 17:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети