Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Приеха Национална програма за елиминация на морбили и рубеола

Общество

Приеха Национална програма за елиминация на морбили и рубеола

Приеха Национална програма за елиминация на морбили и рубеола - Tribune.bg
Снимка:

Епидемиите от морбили в Европа продължават, най-много болни има във Франция, Гърция, Италия и Румъния

Правителството прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 г., съобщиха от Министерски съвет. Основните цели на програмата ще бъдат допълнителната възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола, подобряване на достъпността и качеството на информацията за тях.

През последното десетилетие епидемични подеми на морбили и рубеола се регистрират в редица европейски държави.

В България, през 2009-2011 г., след дълъг междуепидемичен период (7 години), се разви епидемия от морбили - с 24 365 заболели и 24 смъртни случая.
В периода 2011-2013 г. епидемии от морбили бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция.

Епидемии от морбили в Европа продължават да се регистрират и сега, като само за първите пет месеца на тази година са отчетени 8 343 случая, с най-голям брой заболели във Франция, Гърция, Италия и Румъния.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини ще се извършва в рамките на осигурения бюджет за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации.

Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, които в световен мащаб продължават да са причина за заболяемост и смъртност в детската възраст.

Характерни за морбилната инфекция са значителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране усложнения.

Рубеолната инфекция има увреждащ по време на бременност ефект - налице е висок процент спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.

В медицинската практика са познати високо ефективни ваксини, които осигуряват 90-95% защитеност срещу морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини показва, че пълно прекъсване на разпространението на инфекцията се постига само при трайно поддържане на висок имунизационен обхват (> 95%). В противен случай, снижението на заболяемостта е временно.  


Етикети морбили

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още