Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Приета е стратегическа карта за шум на летище „София“

Общество

Приета е стратегическа карта за шум на летище „София“

Снимка:

Министър Емил Димитров: Планът за действие към нея е представен за обществено обсъждане

Разработена е стратегическа карта за шум на летище „София“, информира министърът на околната среда и водите Емил Димитров на парламентарен контрол. Той уточни, че картата е факт от 2019 г. По думите му предстои приемането и на план за действие към шумовата карта, който следва да съдържа анализ на текущото състояние, прогнози и мерки за предотвратяване на шума.

„Проектът на план за действие е представен за обществено обсъждане“, коментира министър Димитров. Той припомни, че реализирането на проекта за реконструкция, развитие и разширение на летище „София“ лот В2, нова пистова система, пътеки за рулиране и свързаните с тях работи, е разрешено на 10 април 2001 г. с решение на по ОВОС на министъра на околната среда и водите.

„Оттогава е минало доста време. Всички системи за безопасност и шум са се променили многократно“, изтъкна екоминистърът.

Емил Димитров поясни, че с решението са поставени условия, задължителни за изпълнението на инвеститора.

„В него има условия за внасяне в Министерство на здравеопазването на документи за извършването на процедури по определянето на хигиенна, защитна зона около обекта. Друго условие изисква инвеститорът да възложи определянето на зони, отговарящи на шумовия контур за стойност на шума над 90 децибела. Съгласно решение не се разрешават прелитания над града с изключение на регламентираните“, уточни министърът.

Той предупреди, че предвид условията в решението по ОВОС от 2001 г. да не се планират полети от и до летище „София“ в интервала между 23.00 до 6.00 сутринта, на 9 април 2002 г. министърът на околната среда и водите издава решение за неговото потвърждение, с което при новите условия се допускат изключения само на полети със специален режим.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още