Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Приказки от 1001 нощ – на сафари в Египет

Общество

Приказки от 1001 нощ – на сафари в Египет

Снимка:

Египет – магия, мистика, красота и неповторими емоции. Тази африканска страна далеч не е само пирамиди и луксозни курорти. Ако мечтаете да се пренесете в света на Аладин, да се качите на камила и да изпитате усещането за пясък и пустиня върху кожата си, има едно изживяване, което е точно за вас.

Сафари в Египет!

Това е най-сигурният начин да се превърнете в един от героите на арабските приказки. Страната е вход към една от най-големите и жарки пустини в света – Сахара. Въпреки че е разположена в 11 африкански държави, Египет е от малкото, откъдето тази пустиня може да бъде посетена безпрепятствено.

Сафари в ЕгипетСафари в Египет

Сахара е една от най-привлекателните атракции на Египет. Затова не е изненада, че хотелите и туроператорите предлагат сафарито като част от допълните си екскурзии.

Под парещите лъчи на пустинното слънце

Златиста, понякога керемиденочервено, дори бяла, топла, но и студена, всепоглъщаща, тиха и мека.

Сахара има много лица...

Безкрайната пясъчна пустошБезкрайната пясъчна пустош

Посещението в безкрайната пясъчна пустош ще ви покаже всички тях. Това е приключение, но и екстремно изживяване. Безспорно тест за физическа издръжливост, но и спомен за цял живот!

Традиционно посещението на пустинята започва с пътуване с автобус или микробус до мястото, където свършва цивилизацията и започва пясъчният безкрай. Там туристите се отдават на първите екстремни преживявания.

Но първото и най-важното е да се подготвят, за което местните египтяни с радост помагат. Шалът в случая не е каприз на модата, а задължителна част от облеклото. Без него никой не може да препуска през пясъците.

 С шал приличате точно на местните С шал приличате точно на местните

Шалът пази както от слънцето, така и от песъчинките. А местните знаят как сръчно с няколко движения да го увият около главата, така че да е стабилен и да не пречи.

И, да, вече ще сте точно като местните с традиционна кърпа около главата!

Пътува се с джипове или бъгита, които буквално разпръскват пясъчните дюни. „Да летиш“ през пясъка и да усещаш милувката на слънцето е неописуемо. А високата скорост на офроуд пътуването вдига допълнително адреналина.

Пътуване през пустинятаПътуване през пустинята

И ако бъгита и джипове има и у нас, то камилите са нещо друго.

На гърба на камилата

Камилата може и да изглежда като кротко и спокойно животно, но не забравяйте – те всъщност са царете на пустинята. Точно сред пясъците камилите са си у дома си и може би оттам идва и тяхната своенравност. На теория...

СахараСахара

В природата, ако камилата реши – няма да се изправи. Или ще откаже да спре. Може и да не поиска да бъдете неин спътник. Туристите обаче пътуват с керван от животни, които са добре дресирани.

Въпреки това е важно са се проявява уважение и да се слуша местния водач.

На гърба на камилатаНа гърба на камилата

Да яздиш камила не може да се сравни с нищо друго. Ако си мислите, че има нещо общо с това да си на гърба на кон – не, няма. Качваш се върху камилата, докато е седнала и чак след като си се настанил удобно, тя се изправя. Може да не звучи толкова екстремно, но от лекото издигане във въздуха и усещането, че нямаш достатъчното стабилност, стомахът ти се свива.

Препускане няма!

Камилите се носят в равномерен ритъм. Усеща се само леко поклащане. Слизането също става след като камилата клекне. А рязкото ѝ спускане към земята, те кара да се почувстваш поне за миг като в състояние на свободно падане.

Да яздиш камила не може да се сравни с нищо другоДа яздиш камила не може да се сравни с нищо друго

Пясъкът

Пустинята си е пустиня – еднаква навсякъде, ще каже някой.

И това е най-голямата заблуда!

Пустинята е различна във всяка една държава. А Египет доказва, че разлики може да има дори на разстояние от броени километри. Пясъкът може да е бледожълт до керемиденочервен, но при всички случи няма по-хубаво от това да стъпиш бос в него. Да усетиш как леко потъваш, а стъпалата ти да бъдат погалени от мека топлина (ако е през деня разбира се – вечер температурите са доста ниски).

Бедуините

Традиционните обитатели на пустинята са бедуините и сафари в пустинята ви осигурява неповторима среща с техния бит и култура. Задължително е посещението на бедуински лагер, а ако имате възможност – пренощувайте там. Може да видите как приготвят храната си, като за Египет е традиция да ви приготвят плоска торта, изпечена върху огромен камък. Вечер задължително има танци и музика.

Бедуините - традиционните обитатели на пустинятаБедуините - традиционните обитатели на пустинята

Да нощуваш в бедуински лагер определено си заслужава. А огънят в средата на лагера събира всички в кръг, който заличава различните националности и култури и потапя в магията на момента.

Звездите

А сега си представете най-тъмното кадифено небе, обсипано с хиляди светлини. Умножете го по 1000 – да, това е небето над пустинята. На фона на тишина, където единствените звуци са лекият бриз и вашият дъх, можете да полегнете в пясъка и да се взирате в безброй звезди. В някои от туристическите пакети се включва и наблюдаване на небесната синева с телескоп.

Нощ над СахараНощ над Сахара

А точно под звездите е и мястото, където може не само да стоите в тихо съзерцание, но и да крещите! Да излеете пред Вселената всичко това, което е във вас.

Изгревът

В ранните часове няма нищо по-хубаво от това да видите огненото слънце, което се показва на хоризонта и облива пясъчното море около вас. И въпреки че слънцето е огромно, а цветовете му създават усещана за топлина, температурите все още са ниски.

Град АсуанГрад Асуан

Миражът

Този феномен може наистина да ви накара да се почувствате като в онези филми, където сте се изгубили в безкрайната пустиня, нямате вода, а горещината топи надеждите с всяка секунда.

И изведнъж оазис!

Но не забравяйте – често в пустинята може да виждате това, за което мечтаете, но то е илюзия. Това е миражът – природно оптично явление, при което слънчевите лъчи се пречупват различно поради различната плътност на слоевете въздух. Той е отражение на небето и може да ви заблуди, че на хоризонта виждате езеро.

Африка Сафари Парк

По пътя от Кайро за Александрия е разположен „Африка Сафари Парк“ – място, където може да видите диви животни в естествената им среда. Това е първият сафари парк в Египет, който предоставя на всеки възможността да продължи с поразителното и дръзко приключение.

Там могат да бъдат видени 22 вида редки влечуги, соколи, костенурки, крокодили, маймуни, различни видове птици и други животни. Освен прекрасна разходка из природата, паркът предлага и различни дейности на открито.

Пещерата Гара

Пещерата ГараПещерата Гара

Джара или Гара – това е една от най-впечатляващите пещери, образувана в продължение на милиони години. При докосването на чистата вода и пустинния климат се е образувал един прекрасен природен феномен. Стените ѝ са декорирани от редица рисунки на животни, заради което се смята, че в древността тук са живеели хора – вероятно около 10 000 година преди Христа. А малкото слънчеви лъчи, които проникват в нея, се отразяват в скалите и създават неповторим оптичен феномен.

Бялата пустиня

Да, пустинята може да е... бяла.

Бялата пустиня е сред топ дестинациите в Египет, а белият цвят се дължи на наносите от варовик. Тя се отличава с чудати скални образования, в които местните виждат митични образи, включително и на фараони. Това е едно от най-сюрреалистичните места в света!

Бялата пустиняБялата пустиня

Този феномен определено развихря въображението и за миг дори може да си представите, че не сте на Земята. А на лунна светлина човек забравя, че е сред поле от пясък и си представя, че се разхожда по пелена от сняг и лед.

Бялата пустиня се намира 45 километра от Фарафра – град, описван като „най-малкия оазис в Египет“. Единствените ѝ обитатели са пустинните лисици.

Ин и Ян – Бялата пустиня среща Черната

На разстояние от едва 100 километра оттам се намира друга феноменална туристическа атракция –  абсолютна противоположност, наречена Черната пустиня. Името се дължи на малки черни камъчета, посипани по повърхността на възвишения, които наподобяват кратери.

Намира се до оазиса Бахария в област Гиза. Там е така наречената планина Пирамида – релефна форма, издигаща се от земята точно като пирамидите. Истинската красота обаче се разгръща пред очите на туристите, чак когато се изкачат на някой връх.

От пустинята – директно в тропиците

И след всички пустинни приключения – туристите се завръщат обратно в тропическия рай на египетското крайбрежие.

Египетското крайбрежиеЕгипетското крайбрежие

„Ривиерата“ на Червено море е една от най-великолепните в света. На нея са разположени отлични луксозни хотели. Вече сме ви разказвали кои са най-предпочитаните от българите според класацията на TEZ TOUR България.  

Страната на фараоните – кои са деветте най-популярни хотела в Египет?


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив