Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пристигна първата пратка от 28 800 дози с ваксини на Oxford/AstraZeneca

Общество

Пристигна първата пратка от 28 800 дози с ваксини на Oxford/AstraZeneca

Снимка:

Първата пратка от 28 800 дози с ваксини на Oxford/AstraZeneca пристигнаха у нас. Те бяха посрещнати от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Ваксините бяха поставени в хладилна камера в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca е третата одобрена в Европейския съюз. До края на месеца се чакат още 260 хиляди дози. Основен плюс на препарата е възможността той да се държи в обиконовени хладилници. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите - до четири седмици. Нейната ефективност е между 60% и 92%.

В Европа тече дебат дали ваксините на Oxford/AstraZeneca са подходящи за хората над 55-годишна възраст. В България министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че за момента няма да се забранява поставянето на тази ваксини на хора над 55 години.

„В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. Ние сме в постоянен контакт с Европейската комисия, така и с колегите от останалите агенции. През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания. Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. Там стартира ваксинирането преди ЕС и имат повече данни, там няма възрастови ограничения и се препоръчва за лица над 65 години. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, каза Кирилов, отговаряйки на въпрос защо България все пак не е забранила поставянето на ваксината на възрастни хора, както го направиха редица страни от ЕС.

В понеделник ще бъде взето решение, къде да бъдат разпределени получените ваксини. Следващата доставка на Oxford/AstraZeneca ще е на 13 февруари.  

 


Коментари (3)

сивата котка Урааа....Насам народе, още топли, топли са ваксините...А ся се стройте и дайте тон за песен. Дали треба си обличаме официални одежди, га отиваме да ни боцкат, тъй както някои се обличат, га ходят до изборните урни? От щаба със заповед да се въведе дрескод. Незабавно! Извадил сватбения си костюм от хилядо деветстотин...година, турнал вратообесник и...за светлото бъдеще.
06.02.2021 20:46 / Отговор
Оставка! Нали калинката министър на шайката ГЕРБ каза, че ще бъдат 500 хиляди първата пратка, а то какво се оказа? Вместо 500 000 ваксини са пристигнали 28 800, което прави малко над 5% от обявеното от министъра.
Тотален провал с ваксинирането, катастрофа. При личните лекари вече са записани хиляди желаещи, но те не могат да се ваксинират, тъй като ваксини няма, а България е на последно място в ЕС по ваксинации. ОСТАВКА!
07.02.2021 08:06 / Отговор
Какви глупости дънкаш, каква оставка, какви 5 лева. Нищото нали сложи дата за избори - ходи и гласувай. И не се напъвай, следи си кръвното, с тези напъни може да не стигнеш до гласуването
07.02.2021 11:49

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още