Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

Общество

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca - Tribune.bg
Снимка:

Количествата ще бъдат реализирани веднага в 28-те РЗИ

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха тази сутрин в Националния център по заразни и паразитни болести. Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. Утре се очаква да пристигнат и 21 060 дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Настоящата пратка с препарата на AstraZeneca ще бъде разпределена незабавно към 28-те РЗИ-та, а от там - 50% за общопрактикуващите лекари, а останалите 50% - във ваксинационните пунктове. Тяхното реализиране започва веднага върху желаещите от Първа до Четвърта фаза от ваксинационния план.

Когато има насищане на ваксини, ще продължат и зелените коридори, заяви пред медиите председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов тази сутрин.

„Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план“, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: „Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“


Коментари (1)

! ГЕРБ поръча богато Астра-Зенека с връзки, но забрави комисионната за доставката. Оставка бе, крадливи червени боклуци!
28.02.2021 09:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати