Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

Общество

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

Снимка:

Количествата ще бъдат реализирани веднага в 28-те РЗИ

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха тази сутрин в Националния център по заразни и паразитни болести. Създадена е организация флаконите веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. Утре се очаква да пристигнат и 21 060 дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Настоящата пратка с препарата на AstraZeneca ще бъде разпределена незабавно към 28-те РЗИ-та, а от там - 50% за общопрактикуващите лекари, а останалите 50% - във ваксинационните пунктове. Тяхното реализиране започва веднага върху желаещите от Първа до Четвърта фаза от ваксинационния план.

Когато има насищане на ваксини, ще продължат и зелените коридори, заяви пред медиите председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов тази сутрин.

„Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план“, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: „Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“  


Коментари (1)

! ГЕРБ поръча богато Астра-Зенека с връзки, но забрави комисионната за доставката. Оставка бе, крадливи червени боклуци!
28.02.2021 09:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още