Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пробни гласувания преди вота на 11 юли

Общество

Пробни гласувания преди вота на 11 юли

Пробни гласувания преди вота на 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК раздава по три машини във всички Районни избирателни комисии

Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот. За целта ще бъдат изпратени по три машини във всички Районни избирателни комисии. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.  

От Обществения съвет към ЦИК обаче изразяват недоверие, че подобна кампания ще е успешна и ще позволи в рамките на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина. Думите са на заместник председателя на съвета Стефан Манов за БНР.

От ЦИК смятат, че има достатъчно време всички хора, които не са гласували досега с машина, да го направят. Смятат, че машините няма да са причина за по-ниска избирателна активност.

"Ще тръгнат към всички Районни избирателни комисии по три машини във всеки район и са надяваме кметовете на общини, областните управителни, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видят машина, да гласуват на нея преди изборите. Не знам дали ще бъде по-ниска или по-висока активността - лято е, много хора ще бъдат на почивка, няма да успеят да гласуват, когато са на почивка в страната, така че ще видим на изборите", каза говорителят на ЦИК Росица Матева .

Днес ще се инсталира софтуерът за машините в чужбина, за да се транспортират по дипломатически път. Обслужването там ще е от техници, наети от "Сиела Норма".


Топ новини

виж още
Актуална тема