Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проданов се оправда за задълженията към хотелите, настанили украинци: Обработваме огромен масив

Общество

Проданов се оправда за задълженията към хотелите, настанили украинци: Обработваме огромен масив

Проданов се оправда за задълженията към хотелите, настанили украинци: Обработваме огромен масив - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на туризма потвърди, че не е изплатило парите на хотелите, които настаниха украинци в началото на кризата.

Ведомството се оправда в официална позиция, че обработва огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила.

„Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ. Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към извънредната ситуация, в която се налага да работи. И в нито един момент забавянето не се дължи на субективни причини“, се казва в дългото обяснение.

То срещна неодобрението на бившия министър Николина Ангелкова от ГЕРБ.

„Каква промяна донесе правителството на „промяната“ в туризма ни? Вместо държавата да подпомага сектора в кризата, секторът подпомага държавата. Министерството на туризма е на кредит при хотелиерите вече месеци наред. Над 60 дни няма плащане към тях за настанените украински бежанци, с осигурена нощувка и изхранване. Настаняването на бежанците в частните хотелски бази излиза, че е на вересия!“, написа тя.

„За дължимите данъци, повишените разходи за ток, горива и инфлацията, осигурени с любезно съдействие на правителството в оставка обаче отстъпки и помощ няма. Програмата за настаняване на бежанците, която беше гордостта на „промяната“ се сгромоляса с гръм и трясък, но заплашва да доведе до непосилни за бизнеса загуби.

Историческа по мащаб глупост от страна на управляващите е:

Че само с голи обещания може да се развива туризъм;

Вицепремиер и министър на финансите да твърди, че секторът е отлично финансиран без работеща нито една мярка за това;

Започваш реклама в чужбина през месец юни, без ясна стратегия и то за настоящия летен сезон.

Това правителство в оставка подобри всякакви рекорди за липса на ефективност. Мандат на БСП само ще подпечата продължаване на тези вредни за страната политики по всички сектори“, пише Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати