Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проектонаредба в София: Фойерверки и пиратки само с разрешение на районния кмет

Общество

Проектонаредба в София: Фойерверки и пиратки само с разрешение на районния кмет

Снимка:

Предвижда се новите правила да влязат в сила от края на януари 2021 година

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев даде брифинг във връзка с промени в Наредбата по обществен ред и сигурност относно ограничаване използването на пиротехнически средства.

„Зад идеята на колегите от групата от ГЕРБ-СДС застанаха БСП, „Демократична България“ и „Патриоти за София“ да въведем ограничения за използване на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни на територията на Столична община“, посочи той.

По думите на  Георгиев е имало множество сигнали и оплаквания от жители в различните квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, което създава огромен стрес.

„Това решение ще бъде обсъдено след едномесечно публично обсъждане, след което ще бъде прието през януари, за да бъдат наложени промени“, разкри той.

От Столичния общински съвет са сезирани с петиция от над 17 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока. Проведени са множество дискусии и с различни организации, например в областта на децата със специални образователни потребности, които са посочили защо е необходимо да бъдат предприети такива ограничения.

„Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория - тип бенгалски огън или огън за торта“, посочи Георги Георгиев.

Регламенти обаче ще се въведат за останалите категории - фойерверки, които произвеждат десетки гърмежи, пиратки, „римски свещи“. В момента един човек може да купи по 10 такива.

„Какво предлагаме? Категориите F2 и F3 не могат да се използват на територията на Столична община от момента на приемане на наредбата, освен ако не сте получили разрешение от съответния районен кмет“, обясни председателят на СОС.

По думите му най-малко 10 дни преди семейното тържество или фирмено парти, на което хората искат да използват такива пиротехнически средства, трябва да се подаде заявление по образец в съответната районна администрация, в което се описва – къде, кога и какво ще се използва, в това число количеството на пиротехническото средство, като районният кмет преценява дали да даде разрешение.

„Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Не може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини по обясними причини“, заяви още председателят на СОС.

С тези промени обаче няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, което позволява до 1 часа сутринта да има подобни прояви. С новата наредба това ще стане до 2 часа, но тя ще бъде приета следващата година, уточни Георгиев.

За изпълнението на бъдещата наредба ще следят както от Столичния инспекторат, така и от МВР. Глобите за нарушители ще бъдат от 500 до 2000 лева за физически лица, а за фирми – между 3000 и 10 000 лева.

Предстои обществено обсъждане на проектонаредбата в началото на януари и гласуването и от СОС във втората половина на месеца, когато и тя ще влезе в сила.

„Всякакви предложения са добре дошли. Апелът ни е да се ограничи използването на пиротехнически средства“, призова Георги Георгиев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема