Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Александрова: Нови варианти на вируса тепърва ще се появяват

Общество

Проф. Александрова: Нови варианти на вируса тепърва ще се появяват

Снимка:

Щамът от Великобритания вече е на много места по света

Нови варианти на коронавируса и негови мутации тепърва ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога, посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

"Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система", отбеляза проф. Александрова. Според нея разработените ваксини ще повлияят и на новите щамове. Тя увери, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.

За този период, както при проучванията на "Байонтех" и "Пфайзер", така и тези на "Модерна", данни за драматични странични ефекти все още няма, посочи вирусологът от БАН.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи.

„Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината“, допълни проф. Александрова. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

„Затова не може да очакваме, че ще се върнем веднага към предишния си начин на живот“, подчерта вирусологът.

Проф. Александрова се въздържа от отговор на въпроса може ли човек, който се е ваксинирал срещу грип, да си постави и ваксина срещу COVID-19. Тя не очаква проблем при двойна ваксинация, но каза, че предпочита да стъпи на категорични данни.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още