Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ангелов: Ако болните са под 200 на 100 000, няма да въвеждаме нови мерки

Общество

Проф. Ангелов: Ако болните са под 200 на 100 000, няма да въвеждаме нови мерки

Снимка:

Не разбирам страха от антигенните тестове, посочи здравният министър

В четвъртък, ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 хиляди, няма да взимаме нови противоепидемични мерки. Системата на здравеопазването може да се справи с тези числа, това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е в Бяла за старта на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната.

Здравният министър информира още, че ваксините започват да идват регулярно в страната и вече имаме достатъчно количества. Ваксината на „Астра Зенека” ще бъде прилагана и на пациенти над 55 година и на и над 65 години, припомни той.

Смятам, че до момента в България нивото на желаещи да се ваксинират с другите ваксини е достатъчно високо. Ваксината срещу COVID-19 не се различава от другите ваксини като качество и принцип на действие, така че не мисля, че трябва да правим изключение като подход за ваксинирането, добави Ангелов.

Здравният министър посочи, че не разбира страха и неразбирането на гражданите за антигенните тестове и подчерта, че антигенните тестове се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране. Той коментира страха на родителите децата им да бъдат тествани с антигенни тестове. В момента тече проучване за нагласите на родителите дали желаят децата им да бъдат тествани с антигенни тестове.

Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест, беше категоричен Ангелов.

По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че в сряда му предстои среща с ръководството на комисията. Той беше категоричен, че ваксина ще има за всеки един, който иска да се ваксинира.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още