Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ангелов: Над 1 млн. българи са защитени от COVID-19

Общество

Проф. Ангелов: Над 1 млн. българи са защитени от COVID-19

Проф. Ангелов: Над 1 млн. българи са защитени от COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Забраняват влизането в страната ни от Индия

„Това, което постигаме и постигнахме, показва само едно – правилният път, по който трябва да вървим заедно, обединени в битката срещу COVID-19. В крайна сметка не трябва да сме толкова скромни. Постигахме изключително много, сравнени с други държави.“ Това съобщи по време на брифинга на НОЩ здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Той показа таблици, от които се видя сравнението на България със съседни страни. В Гърция и Румъния при много по-строги мерки, техните заболели са много повече. „Ние постигаме по-добри резултати при по-леки мерки“, каза здравният министър в оставка.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи Ангелов като имаше предвид общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните.

Проф. Ангелов съобщи, че ще бъде забранено влизането у нас от Индия, където положението с пандемията е изключително тежко.

Фактите са съвсем коректно поднесени. На двуседмична база имаме намаляване с 42% на новите случаи на заразени. Смъртността е 16% на двуседмична база. Имаме доста сериозно намаляване в последните 7 дни, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Намаляват и хоспитализациите, но това ще се усети по-късно в големите болници, защото те са по-предпочитани от пациентите, обясни той.

В Индия има фалшива увереност, там мислят, че поради ниския брой на заболели случаи през миналата година, се пораждат слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, че те били резистентни, което не е вярно. Сега се вижда какво става там, поясни Мутафчийски.

Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период ни поставя на 18-то място в ЕС. На Балканите сме на 6 –то място по заболеваемост. По смъртност сме на второ място в ЕС, на трето сме на Балканите, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев.

Проф. Красимир Гигов каза, че най-много хора у нас са имунизирани с ваксината на Пфайзер, а след нея на АстраЗенека. 775 601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. 

Зелените коридори отварят от утре. Ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на Пфайзер. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим, уточни Ангелов.

Ако запазим този темп на ваксиниране, в края на август ще постигнем масов имунитет, посочи здравният министър в оставка. Ако темповете са по-бързи, това може да се случи още в края на юни.  


Топ новини

виж още