Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID в България

Общество

Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на COVID в България

Снимка:

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса в България, с много крехки тенденции за спадане на заболеваемостта. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

74% са заети от леглата за пациенти без усложнения в болниците, заетостта на интензивните легла е 64%, но отчитаме тенденция за намаляване на заетостта на леглата, посочи той.

На седмична база излекувани и потвърдени случаи – те се изравняват. Новите положителни случаи са 21 788, 19 105 са излекуваните.

Налице е задържане и спад на заболелите, отчете и главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

България е на 9-то място в ЕС по заболеваемост и на 4-то място на Балканите.

По брой смъртни случаи сме на 2-ро място в ЕС след Унгария, и на 2-ро място на Балканите след Северна Македония.

Първо беше задържане в броя на заболелите, тази седмица има и лек спад. Все още хората в болниците са много, каза още той.

Имаме няколко области със заболеваемост, която е над 700 на 100 хиляди души население. Това са София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област.

С най-ниска заболеваемостта - под 500 на 100 хиляди население са: Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

Тенденциите са изключително крехки, не сме достигнали най-високата си точка, която беше ноември месец, каза проф. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

Ваксината на АстраЗенека

„Взехме решение ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Да не се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза“, обясни здравният министър проф. Ангелов.

По думите му държавата ни настоява за единно решение по въпроса в ЕС.

„Нека хората с поставена ваксина не се притесняват, нека бъдат спокойни“, призова здравният министър. Той подчерта, че здравните власти следят стриктно ситуацията.

Ако има риск и за един човек, ще спрем и изтеглим ваксината. Нека хората не се притесняват, допълни проф. Ангелов.

Директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов коментира случаите на тромбози.

„Това са изключително редки нежелани реакции, съобщени при прилагането на АстраЗенека. От над 25 млн. ваксинирани.

3-ма на 1 милион ваксинирани лица“, обясни той.

ЕМА потвърждава, че съотношението полза- риск е положително, но намира възможна връзка между ваксината и тези изключително редки странични реакции.

Експертите препоръчват ваксинираните да се наблюдават за задух, болка в гърдите, подуване на крайниците, главоболие или размазано виждане.

„На хората, които са с поставени ваксини, експертите не препоръчват специфична профилактика. Само наблюдение за тези симптоми и ако има такива да се потърси медицинска помощ“, каза здравният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема