Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 20 нови линейки ще подкрепят работата на големите болници, до края на годината се чакат още 40

Общество

20 нови линейки ще подкрепят работата на големите болници, до края на годината се чакат още 40

20 нови линейки ще подкрепят работата на големите болници, до края на годината се чакат още 40 - Tribune.bg
Снимка:

В болници в страната ще бъдат създадени структури за лечение само на COVID-19

Правим реорганизация на целия процес по осигуряване на болнични легла за лечение на заболели от COVID-19. В големите лечебни заведения на територията на София, Пловдив,Варна, Бургас, Плевен, всички големи областни болници, които са с над 600-700 легла, ще бъдат създадени структури с около 200 легла във всяка една от тях за нуждите на българските граждани с COVID-19. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Заповедта за реорганизация на болниците ще стане факт до края на днешния ден.

Министърът говори пред медиите по време на предаването на ключовете на 20 нови оборудвани линейки за спешните центрове на София, Пловдив и Варна. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-000 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

17 от линейките отиват в ЦСМП-София, 2 в Пловдив, 1 във Варна. С тях ще се подобри логистиката по извозването на пациенти от домовете им до логистичния център в София и до Спешните отделения на лечебните заведения, заяви министърът.

Новите линейки Новите линейки

По думите на проф. Костадинов този проект за модернизация на спешната помощ включва доставката на 400 санитарни автомобила от различен тип. До момента са доставени 220 автомобила. До края на годината трябва да бъдат доставени още 40. Те ще бъдат разпределени на местата, където има най-голяма нужда от такъв тип автомобили.

Министърът е категоричен, че засега на територията на София няма затруднения по отношение наличието на болнични легла.

„Следим с изключителна загриженост заболеваемостта и виждаме, че в София тя продължава да нараства на среща с изпълнителните директори на болниците решихме днес да направим реорганизация на целия процес по осигуряване на болнични легла на територията на София. Това е така наречената четвърта стъпка, за която не сме говорили до момента и не съществуваше в заповедите, които сме издали до момента“, съобщи министърът, като обясни, че са имали готовност да предприемат тези действия в момента, когато заболеваемостта стигне 4 000 души – да започнат да се създават специфични структури в лечебни заведения и цели лечебни заведения за грижа за пациентите с COVID-19.

В София легла ще се осигурят в Окръжна болница, „София Мед“, „Токуда“, „Александровска“, „Пирогов“ и Военномедицинска болница. В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешното отделение. Същото ще стане и в „Токуда“. В Александровска болница ще се затворят клиниките по кожни болести и вътрешни болести. В „Свети Иван Рилски“ клиниките по професионални болести и по ревматология ще бъдат преместени съответно там също ще бъдат разкрити още легла, поясни проф. Ангелов, като добави, че още тази вечер в болницата ще има допълнителни 32 легла. Министърът съобщи, че ортопедията в Горна Баня също ще бъде реорганизирана.

Той изрази възмущението си от неспазването на мерките, като визира частно парти в Студентски град, където е била изпратена полиция и са съставени актове.

„Намираме се в сериозна фаза на епидемията и ако не надделее разумът, цифрите ще стават по-лоши. Призовавам всички български граждани да бъдем максимално отговорни“, коментира проф. Ангелов.                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати