Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ангелов остро към производителя на АстраЗенека: Нямаме нужда от учтивости, а от ваксини

Общество

Проф. Ангелов остро към производителя на АстраЗенека: Нямаме нужда от учтивости, а от ваксини

Снимка:

„Имаме ясно покачване на заболелите, но имаме и тенденция към покачване на броя на ваксинираните лица. Много неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка с производителя на ваксината АстраЗенека.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовната пресконференция на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Той припомни, че на 22 февруари у нас са пристигнали 117 хил. дози ваксини. Това са с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата.

„На 15 февруари ни информираха, че до края на февруари ще получим още доставки, но разбираме , че те няма да постъпят в страната ни“, каза здравният министър. 142 хил. дози няма да пристигнат до края на февруари. На 1 март България евентуално ще получим 52 хил. ваксини, а не 142 хил., които бяха очаквани.

„В рамките на три дни водим много сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик. Чакаме 2 дни реакция и вземане на решение, че камионът с ваксини за България ще тръгне. Това е липса на оперативност. Намираме се в световна криза,трябват незабавни оперативни решения.

Съобщихме, че можем да пратим самолет. Той седи и чака. Чакахме отговори, такива не получихме.

Получихме едно писмо, в което се казва, че производството е сложно и се полагат неуморни усилия, че може да има трудности и промени, че очакват да са в състояние да доставят ваксини“, обясни проф. Костадин Ангелов.

„Уважаеми представители на АстраЗенека, нямаме нужда от учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са здрави или са болни, или са живи или са починали. Нямаме нужда от учтивости, нека се спазват договорките. На тази база ние правим всичко – ваксинация, зелени коридори, доставка до личните лекари. Накрая получаваме учтиво отказване“, каза още здравният министър.

Временно ще преустановим „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина. По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 хиляди дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 хиляди дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, така че очаквам нещата да се нагодят, поясни Ангелов.

Заетостта на леглата в болниците е 47% за пациенти без усложнения. В интензивните отделения са заети 52% от леглата.

Министърът съобщи, че 52 години е средната възраст на новозаразените, 72 години е средната възраст на починалите.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи от своя страна, че

България е на 22 място в ЕС по заболеваемост и на 5 място на Балканите със 156 на 100 000. На 14 място сме по смъртност в ЕС с 8,27 на 100 000 души.

Относно ситуацията вътре в страната доц. Кунчев съобщи, че 19 области в страната са в „червената зона“ по заболяемост. 7 области са в „оранжева зона“ и само две – Видин и Търговище, остават в „жълтата зона“. За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски добави, че средната заболеваемост на 7 дни стои по-песимистично, отколкото на 14-дневна база.

През последните три дни имаме нарастване на случаите. 26% е увеличението спрямо миналия четвъртък. Смъртността се задържа, дори бележи спад със 7%, преди две седмици беше доста по-висока, каза още Мутафчийски.

Началникът на ВМА съобщи, че има изчерпване на леглата във Военномедицинска академия, в Пирогов и в Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници.

Във ваксинационните центрове на ВМА за петте дни, откакто бяха обявени „зелените коридори“, са преминали 7169 души.

15 168 са ваксинирани през зелените коридори, 17 518 ваксини са поставени от личните лекари. Зелените коридори не компрометират ваксинацията, проблемът е с доставката на ваксините. Ако те идваха по план, нещата щяха да стоят добре, заяви още проф. Костадин Ангелов. Той добави, че опашките за ваксини не са само у нас, а и в ЕС и в САЩ.

С оглед на наближаващите парламентарни избори проф. Ангелов каза, че членовете на Секционните избирателни комисии ще бъдат ваксинирани.

Препаратите за тях се пазят.

Министърът увери, че няма притеснение за хората, които са получили първата доза от Астра Зенека. Втората доза се поставя след 10 седмици и тя ще бъде гарантирана, каза Ангелов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още