Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Аргирова: COVID-19 вече има 12 хил. мутации

Общество

Проф. Аргирова: COVID-19 вече има 12 хил. мутации

Снимка:

В нашата болница вече засекохме 8 болни и от COVID, и от грип А, разказа вирусологът

Този вирус подлежи на много мутации. Последните сведения говорят за 12 хил. мутации. Това не бива да ни плаши, защото е нормално за такъв тип вирус. Тези мутации не изменят особено вирулентността, с изключение на една. При нея има малко по-висока инфекциозност. И точно този вирус в момента се разхожда из Европа. Въпреки че е изменчив, този вирус има стабилна генетична структура. Това е много важно за нас, защото ако разчитаме на ваксина, вирусът трябва да има точно такава стабилна структура. Това разказа пред NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова.

Проф. Аргирова е категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ. „Изключително става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи“, категорична е проф. Аргирова по повод данните за починали средно по стотина души на денонощие у нас.

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира вирусологът.

Тя обясни, че от изследвани 36 души при 8 при тях е отрито заразяване и с грип А, и с коронавирус. „Организмът образува антитела и срещу двата вируса“, каза вирусологът. По думите ѝ все още не е ясно дали протичането ще е по-тежко. „Все още нямаме достатъчно опит“, сподели тя.

Проф. Радка Аргирова обясни още, че в студеното време коронавирусът може да се задържи до 3-4 часа във въздуха на отстояние 6-8 метра, затова е важно да се чистят повърхности. В научната литература обаче се говори за между 6 и 8 метра разстояние при аерозолите с коронавируса – т.е. не може да вървят с километри, обясни вирусологът.

Тя потвърди, че хората могат да заразяват домашния любимец и ако са болни и без маска, то кучето им може да стане преносител на вируса по време на разходката.

Вирусологът е твърдо „за“ това антигенните тестове да се приравнят на писиарите, но само тези, които имат чувствителност над 95%.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още