Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки

Общество

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи изключително на ограничителните мерки - Tribune.bg
Снимка:

"Трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на личната си хигиена и личното носене на предпазните средства", категорична е проф. Аргирова

Вирусологът професор Радка Аргирова коментира данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани. „Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава, а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване. Ако има повече такива – с още по-широки контингенти, би било чудесно“, заяви проф. Аргирова пред БНР.

По думите й ненавлизането на вируса „се дължи изключително на ограничителните мерки“, които са били поставени рано, така че да се попречи на вируса да се разпространи широко в нашата популация.

„Това означава, че ние трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на личната си хигиена и личното носене на предпазните средства. Може би е възможно малко да се охлабят тези мерки, мисля че е възможно, които са предприети - да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“, категорична е тя.

Няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят, предупреди вирусологът. Тя работи с двама бизнесмени, които предложиха масово тестване, за да може постепенно да се връщат на работа тези служители, които са с отрицателни резултати.

Аргирова коментира, че при IgM тест с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети