Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. арх. Иван Данов, СИНПИ: Бъдещето на София е на север

Общество

Проф. арх. Иван Данов, СИНПИ: Бъдещето на София е на север

Проф. арх. Иван Данов, СИНПИ: Бъдещето на София е на север - Tribune.bg
Снимка:

По цял свят „Бърза помощ“ е организирана на принципа на дежурни автомобили по районите. Времето за пристигане на спешната помощ е между 3 и 5 минути, обясни професорът

Бъдещето на София, искаме – не искаме, ще бъде на север. Това налага Столична община да помисли как да го реализира. Едно от възможните решения е да се свали железницата под земята – това се прави в много градове по света. Това каза проф. д-р арх. Иван Данов, който е бил министър на инвестиционното проектиране, по време на представянето на книгата му „Визия за развитието на град София през XXI век“. Урбанистичният анализ е разработен преди около десетина години, но е напълно актуален към днешна дата.

Представянето, което се състоя в Софийската градска художествена галерия, бе организирано от Стратегическия институт за национални политики и и идеи (СИНПИ), чийто член е проф. Данов.

На него присъстваха и се включиха в дискусията арх. Виолета Комитова – университетски преподавател и служебен министър на регионалното развитие, член-кореспондент на БАН проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, бившият ректор на ВСУ „Любен Каравелов“ проф. д.а.н.арх. Борислав Борисов, проф. арх. Тодор Булев – предишен председател на УС на САБ, арх. Янка Сачкова, която е била заместник-председател на Камарата на архитектите в България, арх. Константин Пеев- член на управителния съвет на КАБ, арх. Николай Яръмлъков, арх. Юри Славчев, други представители на гилдията и граждани.

На събитието бе и кандидатът за кмет на София Ваня Григорова.

СИНПИ преиздаде труда на проф. Данов, който касае темата за градоустройството, архитектурата и управлението на нашия град, защото сме убедени, че той може да има принос за правилното развитие на столицата“, каза в уводните си думи Калоян Паргов – председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Арх. Данов е работил във Великобритания, Франция и най-дълго в Германия. Член е на Камарата на архитектите на България и на Немската Камара на архитектите. Той има изключително широки познания и опит в архитектурата, градоустройството и развитието на големите градове. Мога да кажа, че тази книга е изключително интересна и полезна“, заяви по време на представянето Валентин Николов, който доскоро бе изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Николов допълни, че колкото повече се бави дигитализацията, толкова повече нещата в нашия град ще се случват по-трудно.

В представянето на книгата си проф. арх. Данов важен аспект, който засегна е, че градът страда от липса на визия за управление и София продължава да се развива в не особено правилна посока.

Проблемите на града от моя гледна точка са два. Единият е чисто управленски – това, което трябва да решава политическото управление на града, а вторият е архитектурно-градоустройствен”, обясни той.

Проф. Данов обърна внимание на организацията на „Бърза помощ“ в столицата.

По цял свят „Бърза помощ“ е организирана на принципа на дежурни автомобили по районите. Времето за пристигане на спешната помощ е между 3 и 5 минути, а практиката в София е да се чака линейка по 45 минути“, обясни той и допълни, че няма как всички линейки да стоят на „Сточна гара“ и от там да достигнат бързо до всяка точка на града.

Той счита, че София не може да има един център.

Това е един голям двумилионен град. Вероятно ще продължава да расте. Трябва да има няколко центъра и всеки един от тях да има своя облик и да се развива по различен начин“, убеден е проф. арх. Иван Данов от СИНПИ.

Проф. Данов обърна сериозно внимание на негативните тенденции в посока на подготовка на кадри, както за инвестиционния процес, така и в самото строителство и администрацията, свързана с него. Този факт става все по-тревожен за всички участници в процеса.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати