Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Асен Балтов: Не виждам смисъл да влизам в политиката

Общество

Проф. Асен Балтов: Не виждам смисъл да влизам в политиката

Снимка:

Тази седмица проф. Асен Балтов внася иска си в съда срещу уволнението му от „Пирогов“

„Не виждам смисъл на този етап пътят ми да продължи в политиката, защото всички ме познават като лекар. Бил съм такъв и докато бях изпълнителен директор, не съм преставал да лекувам“, коментира пред БТВ проф. Асен Балтов. По думите му политиката е работа за политиците и към момента с него не са водени разговори. За хирурга това, което се тиражира, е по-скоро народопсихология.

Тази седмица проф. Асен Балтов внася иска си в съда срещу уволнението му от „Пирогов“.

„Основанията, заложени в заповедта ми за дисциплинарно уволнение, категорично не отговарят на това да ме отстранят като лекар, а да ми търсят отговорност като на изпълнителен директор със същата заповед“, обясни медикът. Той е категоричен, че за 4 г. в „Пирогов“ е направено много, в т.ч. са направени инвестиции за над 50 млн. лева.

„Пет изцяло обновени сгради и нова апаратура, а сега за останалите две сгради при подписани обществени поръчки нищо не се случва“, възмущава се проф. Балтов.

Относно мотивите за отстраняването си след 21 години работа в „Пирогов“ той припомня, че на 13 септември в 8,30 е влязъл в операционната, направил е две сложни операции на счупена ключица и лопатка, и към 11ч. се качил в кабинета си на 8-ия етаж. Тогава дошъл новият юрисконсулт с шефа на човешки ресурси и новия шеф на охраната, след което му връчили документ за попълване с 6 въпроса.

„Искаха да покажат, че аз съм виновен за някои неща, за да имат основание после да ме уволнят дисциплинарно“, смята бившият директор на Института за спешна медицинска помощ. 30 минути по-късно той е бил извикан в директорския кабинет на проф. Поромански, където е запознат с обстоятелството, че двамата няма да могат да работят заедно. Новият директор му дал документи, според които през 2018 г. Балтов бил подписал сам със себе си договор. После проф. Поромански го обвини, че не спазвал „етичните норми и трудовия кодекс“.

„Всъщност тогава отпадна моята длъжност като началник на 1-а травматологична клиника, защото обединихме двете. Останал е един щат, който да заема, когато вече няма да съм директор. По същия начин в момента на Поромански се пази щата в неговата клиника“, уточни проф. Балтов. Хирургът подчерта, че в момента тече ремонт на 14 операционни в болницата, а човекът, който знае най-добре какво се случва там, е той. Проф. Балтов показа и заповедта си за уволнение от 3 страници.

„Ето я, пише, че съм уволнен като лекар, а не като началник на операционна. 4 години и 6 месеца съм бил изпълнителен директор на „Пирогов“ и съм продължавал да работя като лекар, не съм допуснал нито етични проблеми с пациентите, нито с колегите. За мен това уволнение си е абсолютно политическо“, изтъкна медикът. Той разясни и съдбата на т.нар. малък „Пирогов“ в Царево.

„Ето протокола за отговорно пазене на техниката. Там пише, че съхранението на техниката става в сграда общинска собственост и че двете страни не си дължат възнаграждение за това. Абсолютно безвъзмездно ще съхраняват тази техника, която не е нужна вече на „Пирогов“, на мястото на този скенер е сложен свърхмодерен. Няма нищо скрито-покрито, за 2 месеца можеше да изискат информацията от кмета на Царево“, увери бившият директор. Той допълни, че през гр. Царево тази година са минали 250 хил. туристи и те имат нужда от спешна медицинска помощ.

„Центърът там е в критично състояние, има си решение на ОС на Царево да се направи спешно звено“, допълни проф. Балтов по този тиражиран скандал. Той припомни, че повече от 38 години почива там и има вила, заради което е потърсен с идеята „Пирогов“ да си сътрудничи с общината за новия център.

Проф. Балтов не отрече, че през 2017 г. е подал сигнал в ДАНС за  „организиране на нелегитимни подривни действия“ от лекари, чиито имена тогава посочва. Ортопедът обясни,  че се е наложило да сезира ДАНС, защото „Пирогов“ е част от системата на националната сигурност. Самите хора от спецслужбата му казали да оформи сигнала до тях. А протестите срещу него били от синдикат, който после отрекъл да стои зад тях.

„ДАНС минава на регулярни проверки и от нас се изисква да съобщаваме проблеми. Нека го наричат донос, но аз бях длъжен да подам сигнал. Стоян Сопотенски бе уволнен тогава от мен именно защото беше подстрекател на тези бунтове, докато аз бях в годишен отпуск извън страната“, посочи проф. Балтов. Той припомни, че сега ще има конкурси за 28 началници на клиники в „Пирогов“ и неудобните вероятно ще бъдат отстранени.

„Един от тях е проф. Енчев, другият е шефът на гастроентеорологията д-р Данов. Шефът на хирургията проф. Сотиров бе уволнен по същия начин като мен, а от администрацията са отстранени 15 човека“, пресметна още бившият директор на „Пирогов“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема