Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов: 16 хиляди ваксини са направени за два дни

Общество

Проф. Балтов: 16 хиляди ваксини са направени за два дни

Проф. Балтов: 16 хиляди ваксини са направени за два дни - Tribune.bg
Снимка:

Ваксинираните трябва да продължат да носят маски и да спазват дистанция

„Само за два дни бяха направени над 16 хиляди ваксинации и това не е пределът“, коментира на брифинг проф. Асен Балтов, директор на Института „Пирогов“. „От 27.12 до този уикенд общо ваксинираните в „Пирогов“ са били 4250, от които 1250 с втора доза. По този начин успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами, да направят своя личен информиран избор“, заяви той.

По думите му ефектът от зелените коридори в лечебните заведения е положителен. В петте пункта в болница „Пирогов“ от 13 ч. ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 всички желаещи, а до 13 ч. ще бъдат имунизирани хората от четвърта фаза по списък. Работата ще приключва към 17.30 часа, но ако им а желаещи ще бъдат имунизаирани. 

„Няма да върнем никой. Докато има хора ще ваксинираме. Това, което се прави в момента в България е изключително добро. Трябва да победим антиваксърството“, посочи лекарят.

Относно страничните ефекти от ваксините експертът бе категоричен, че не е имало случай на тежка алергична реакция. При обаждания на хора с неразположение симптомите им са изчезвали в рамките на 24 часа.

Проф. Балтов призова всички ваксинирани да не пият твърд алкохол 24 часа след поставяне на ваксината.

„Задължително трябва да остане носенето на маски. В никакъв случай, който се е ваксинирал да не смята, че като си е сложил първата доза го предпазва, напротив трябва да бъде изключително предпазлив. Дистанцията, дезинфекцията и носенето на лични предпазни средства трябва да продължи. Това е начинът да пазим не само себе си, но и околните“, заяви той.

Балтов изрази надежда, че ще се потвърди излизащата в момента информация, че ваксинираните с втора доза не са разпространители на заразата. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети