Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Броят на разкритите легла в София след заповедта на здравния министър е 3000

Общество

Броят на разкритите легла в София след заповедта на здравния министър е 3000

Снимка:

При първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, посъветва директорът на „Пирогов“

До момента в София град от коронавирусна инфекция са засегнати 21 533 човека, от които на домашно лечение са 15 980, излекувани са 4809. Броят на разкритите легла в София след заповедта на здравния министър от вчера (големите болници трябва да осигурят по 200 легла, а по малките между 40-50) е 3 000, от които 250 са за интензивно лечение, тоест за хора, които са в крайно тежко състояние и се нуждаят от апаратна вентилация. Това каза по време на брифинга в Министерски съвет директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„В София в момента, по данни от тази сутрин, приетите в средно тежко състояние са 713 и 107 от тях са в интензивните отделения. Общо 820 са на лечение в болници. Натискът върху болните в София е изключително сериозен в София. Пирогов е една от болниците, която вече осъществи и направи 200 легла за средно тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за интензивните пациенти, които се нуждаят от реанимация“, допълни той.            

Проф. Балтов благодари на гражданите, които спазват противоепидемичните мерки и призова: „Дистанция, маски на закрито, аз бих казал и на открито, когато има повече хора на едно място, дисциплина и самоконтрол. Винаги това е много важно да се казва и няма да спираме да го казваме“, категоричен е проф. Балтов.

Проф. Балтов сподели, че получава десетки обаждания от хора, които се чудят как да процедират при симптоми.

При първите симптоми на неразположение - повишаване на температурата, мускулна слабост, си останете вкъщи, не ходете на работа поне един или два дниАко проблемите се засилват, обадете се на личния си лекар, потърсете помощ от него. Нека той да знае какво е вашето състояние. Ако нямате личен лекар, може да потърсите органите от РЗИ или съответно да се обърнете към други специалисти. Болниците никога няма да откажат такова нещо. Но  трябва да има диференциране на лечението на тези пациенти, защото в момента е изключително сериозен натискът върху болниците, които извършват реално триаж, който може да бъде направен от личните лекари“, обясни директорът на „Пирогов“.                                                         

„Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на леките пациенти, буквално от първия ден, когато пациентът потърси контакт с тях до момента, когато те наистина има нужда от лечение в болница, това нас много ще ни облекчи. По този начин ще намалим и натиска върху болниците, който в момента наистина е много сериозен“, категоричен е проф. Балтов.                                                                                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още