Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов: Фургоните пред болниците намаляват натиска над здравните заведения

Общество

Проф. Балтов: Фургоните пред болниците намаляват натиска над здравните заведения

Снимка:

PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС, а после и у нас

Фургоните пред болниците намаляват натиска над здравните заведения, посочи пред БТВ проф. Асен Балтов, директор на болница „Пирогов“.

„Пациенти не сме връщали, има създадена организация“, увери медикът. Той уточни, че когато в „Пирогов“ се докара пациент от Бърза помощ, той се насочва веднага към съответната клиника. Ако болният не е транспортиран от Центъра за спешна помощ, отива във фургона. Според резултатите от направените изследвания и клиниката човекът се насочва за лечение вкъщи или се приема в болница.

Тази неделя през фургона пред „Пирогов“ са преминали 220 души. В лечебното заведение вече са приети много млади хора, които късно са потърсили лекарска помощ и много от тях са във влошено общо състояние. С увеличаването на броя на заразените с коронавирус се е увеличил и броят на смъртните случаи.

„Това се дължи на късно лечение или на много бързото развитие на болестта“, коментира проф. Балтов.

Според него трябва да има отделения за лечение на ковидинфекцията в специализираните болници - онкоболните с ковид трябва да се лекуват в ковидотделения в онкоболница.

„Когато се спазват определени мерки, максимално се ограничава заразата“, категоричен е директорът на „Пирогов“. По думите му медиците са заразяват във външна среда, а не в ковидотделенията. В „Пирогов“ от 450 души само 7 са заразени.

Надявам се да сме доближили пика на заразата. Маските са най-големият враг на заразата и разпространението ѝ. Аз работя с маска 25 г. - тя не ми е отнела свободата“, подчерта проф. Балтов.

Той разясни, че трислойната маска не пропуска аерозола.

„Носейки маски, намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски - а те предпазват, лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките, допълни специалистът. Проф. Балтов призова към единство нацията.

„Всеки хубав нов път и магистрала е предимство дори и за болните - пациент от провинцията може да влезе в "златния час" и да бъде спасен“, коментира хирургът. Той допълни, че PCR и антигенните тестове трябва да бъдат приравнени първо в ЕС, а после и у нас.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още