Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов: Масовата ваксинация вече е факт

Общество

Проф. Балтов: Масовата ваксинация вече е факт

Проф. Балтов: Масовата ваксинация вече е факт - Tribune.bg
Снимка:

Ако има достатъчно ваксини, ще има зелени коридори и през седмицата, каза шефът на „Пирогов“

От днес всички започват да работят със зелени коридори. Масовата ваксинация вече е факт. Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и всички останали столични болници. Това заяви пред bTV проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

„Ако има достатъчен брой ваксини, ще има такива коридори и през седмицата. Желанието за ваксиниране е огромно, хората са чакали дълго време“, добави проф. Балтов.

„Не мисля, че има риск от хаос на опашките. Хората не бяха нетърпеливи, а по-скоро искаха повече информация“, каза директорът на „Пирогов“.

По думите му хората са имали много въпроси, като предимно са питали кога трябвад а се поставя втората доза от ваксината.

Проф. Балтов посъветва след поставянето на ваксината да не се употребява твърд алкохол и да се избягват тежки физически упражнения. „Понеже тя е векторна ваксина, понякога някои от ваксинираните вдигат температура до 24 часа след поставянето ѝ“, обясни той.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни той.

При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, според проф. Балтов.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“, заяви проф. Балтов.

„Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала до един на два три дена“, каза още той.

„В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ“, увери проф. Балтов. 

През изминалите 24 часа у нас са поставени нови 4 088 дози ваксини.

От началото на ваксинационната кампания в страната с по две дози са ваксинирани 26 923 души.


Коментари (1)

Браво! Да сте живи и здрави, скъпи лекари! Опасявам се, че освен масова ваксинация, ще имаме нужда и от масов екзорсизъм. Бесовете на лъжата и омразата, които са населили интернет и много човешки души трябва да бъдат изгонени за да имаме надежда за бъдещето си.
21.02.2021 09:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати