Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов: Новият вариант на коронавируса е засечен в „Пирогов“ още преди 2 месеца

Общество

Проф. Балтов: Новият вариант на коронавируса е засечен в „Пирогов“ още преди 2 месеца

Проф. Балтов: Новият вариант на коронавируса е засечен в Пирогов още преди 2 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява

Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България, съобщи проф. Асен Балтов, директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ пред Би Ти Ви. Първите случаи били на хора, които се връщат или които са щели да пътуват отново за Англия. Така че според него мутацията е внесена.

По думите на професора новият щам още не е официално установен, затова специалистите предпочитат да го наричат нова мутация. Предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шипове на S-гена. За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант проф. Балтов показа две графики на PCR тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи положителна проба. При втората, новият вариант, обаче линиите са само две, липсва т.н. S-ген, а той реално съществува.

„Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е различен от реално разпространения щам в България. Първите четири случая, които  бяха хванати по този начин бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват обратно за Англия. Смятаме, че са били преносители на този щам“, коментира проф. Балтов.

Новата мутация бързо се разпространява и у нас, обясни Балтов и посочи, че на 21 януари в „Пирогов“ са постъпили 8 души с COVID-19 и 5 души, при които е липсвал този S-ген, който на практика обозначава мутацията.

Това, което се случва в Европа, е трета вълна според проф. Балтов. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките. Клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

Според Балтов новият щам е по-агресивен и ще измести стария.

„Затова е важно да се хванат навреме и, може би, по-строго да се изолират тези случаи“, категоричен е проф. Балтов.

Директорът на спешната болница беше категоричен, че лечебното заведение е готово за една евентуална трета вълна на заразата. Разкритите в „Пирогов“ 450 легла за коронавирус сега са по-малко, но са в готовност да бъдат подготвени отново при нужда.

В момента 25% от всички пациенти в болницата са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното отделение и 100 в средно тежко състояние.

Проф. Балтов вече се е ваксинирал, въпреки че премина през болестта. Причината е, че оттогава са минали 6 месеца. Впрочем той не е имал симптоми, но пък е имал първоначално натрупване на антитела.

Препоръчва се всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване. В Израел например са предложили тези, които имат повече антитела, да направят само една доза от ваксината. Дали това ще е достатъчно, ще се види.

Повече от половината персонал на „Пирогов“ в момента е защитен. В болницата персоналът е 2330 души, от които 1000 са преминали през вируса и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 - и втората. Процентът не е лош, но трябва да се увеличи, смята Балтов.

Затова според него не е разумно мерките да се отхлабват прекалено. Ако всички заведения отворят, едва ли някой ще ги спре, но апелът му е хората да са разумни. „Да не се удавим накрая на Дунава. Може би още един месец ще е нужен, за да може да живеем после добре“, каза Балтов.                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати