Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Балтов: Капацитетът на „Пирогов“ за лечение на болни с COVID-19 е запълнен

Общество

Проф. Балтов: Капацитетът на „Пирогов“ за лечение на болни с COVID-19 е запълнен

Проф. Балтов: Капацитетът на Пирогов за лечение на болни с COVID-19 е запълнен - Tribune.bg
Снимка:

Това е тунингован в лаборатория вирус, смята директорът на спешната болница

COVID-19 е изкуствено създаден в лаборатория. Такава убеденост изказа за първи път публично пред Нова телевизия директорът на „Пирогов“, проф. Асен Балтов.

„Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус, в лаборатория“, заяви проф. Балтов.

Той обясни, че на това заключение навежда пълното разминаване в поведението на COVID-19 с принципите на вирусологията.

Той още веднъж повтори, че този вирус няма нищо общо с грипа.

Капацитетът на „Пирогов“ за лечение на болни с COVID-19 е запълнен, каза още директорът на спешната болница. В момента там се лекуват 68 пациенти с коронавирус, от които 4 са в тежко състояние в реанимацията.

„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната“, добави проф. Балтов.

Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в „Пирогов“ има достатъчно лекари.

„Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус“, посочи директорът на болницата.

Директорът на „Пирогов” разкри, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един.

Той е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. Проф. Балтов посочи, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище. Според него той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни в Сливен.

„Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. Все пак РЗИ налага контрола. В някои градове мерките се спазват, в други не, ние няма как да знаем къде точно се случва това“, каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Според него, медиците, които работят в COVID отделения са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

„Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват“, подчерта проф. Балтов.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.                                        


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема