Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Денков: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение

Общество

Проф. Денков: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение

Проф. Денков: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение - Tribune.bg
Снимка:

Проф. Денков посочи, че спрямо началото на учебната година 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и около 2 пъти карантинираните учители

Над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини. Това каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той посочи, че спрямо началото на учебната година 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и около 2 пъти карантинираните учители.

Денков заяви, че Габрово попада в тъмночервената област и там се налага ротационно присъствие и съответно електронно обучение. „Това, което правим в Габрово ще бъде, ако се наложи и в другите места приложено. Първи до четвърти клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно се сменят в училище“, каза той.

Той посочи, че в момента около 1,2 е процентът средно за страната на карантинираните ученици и учители. Но има вариации – и някои области с малко над 2%, в други области са около 0,5%. „Това отново показва, че в различните области има различно отношение към мерките и спазването им. Ние нямаме друг начин за момента да задържим децата в училище, освен да ги предпазим доколкото може от заразяване“, каза той.

Още преди началото на учебната година министърът на образованието каза, че при 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение. Днес посочи, че няма никаква съществена промяна на насоките. „Единствено уточнихме, че тези 10% могат да бъдат по випуски, няма нужда в цялото училище да бъдат 10%. Уточнението преди няколко дни го изпратихме като упътване, като обяснение към РУО-та и към директорите на училищата. Ако 10% в даден випуск са карантинирани или болни, може да излезе випускът в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение, няма нужда да бъдат 10% в цялото училище“, обясни той.

Проф. Денков посочи, че четири училища в страната са изцяло на онлайн обучение в момента. „Малко над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини“, каза той. Точните цифри, които посочи са 654 паралелки и групи - от тях 622 са паралелките и 32 са групите в детските градини. Училищата са в с. Света Петка, Велинградско, с. Владо Тричков – Своге, и две училища в гр. Бяла, Русенско. Една детска градина, която в с. Мокреш, област Монтана.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети