Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Дидие Раулт: Втора вълна на COVID-19 няма да има

Общество

Проф. Дидие Раулт: Втора вълна на COVID-19 няма да има

Проф. Дидие Раулт: Втора вълна на COVID-19 няма да има - Tribune.bg
Снимка:

Епидемиите изчезват много преди ние да открием начини да ги контролираме, коментира вирусологът

„Втора вълна на разпространение на вируса няма да има. Никъде! Ще има спорадични случаи, от време на време, или евентуално супер заразен пациент, който ще зарази хората от най-близкото си обкръжение, но общата динамика на епидемията е на път да приключи“, коментира пред Нова ТВ проф. Дидие Раулт – директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия.

Аргументите на професора са научни. Базирани на математически модел, наречен функцията на Гаус. Според него, графиката има пик, а след това стремглаво спускане надолу, което почти никога не се повтаря. Раулт казва, че в историята на епидемиите винаги се получава така.

„Следим епидемията с много тестове, още от самото начало. Виждате пика и как след това кривата слиза надолу. Тази форма наричаме “крива камбана”. Тя е типична за всяка епидемия. Винаги се движи така. И фантасмагориите, които се измислят, че ще има нов скок през лятото нямат нищо общо с истината. Епидемиите изчезват и са изчезвали много преди ние да открием начини да ги контролираме“, казва той.

Дидие Раулт е една от най-спорните фигури в Франция, заради лечението с хлорохин, което прилага на свои пациенти в Марсилия. Професорът се хвали с отлични резултати в средиземноморския град.

Професор Карин Лакомб, която оглавява инфекциозното отделение на парижката болница Сен-Антоан е яростен противник на терапевтичните методи на марсилския си колега. Но и тя смята, че въпросът за втора вълна от COVID-19 не стои на дневен ред.

И макар дебатите по темата за втората вълна да разделят учените по света, всички призовават за голяма предпазливост през следващите седмици.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Този професор се е объркал, не е интервюирал нашия Мутафчийски.
18.05.2020 12:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети